Hindi yetiştiriciliği, girişimcisini sevindirdi

Güncelleme Tarihi:

Hindi yetiştiriciliği, girişimcisini sevindirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2014 11:24

- Osmaniyeli girişimci İlyas Solak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün tavsiyesiyle geçen yıl 15 dekarda başladığı hindi yetiştiriciliğinde başarılı oldu - Solak: "Hindi, çok hassas bir hayvan. Bakımı, beslenmesi, serbest alanda yayılması çok önemli" - "Hindinin tanesini toptan 80-100, perakende 100-150 liradan satıyorum"

Haberin Devamı

OSMANİYE (AA) - Osmaniye’de otlatmalı serbest sistemle geçen yıl hindi çiftliği kuran girişimci İlyas Solak, yetiştirdiği hindilerin tanesini toptan 80-100, perakende 100-150 liradan satıyor.

Solak, AA muhabirine, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün tavsiyesi üzerine yaklaşık bir yıl önce Toprakkale ilçesinde kiraladığı 15 dekarda 2 bin civciv ile hindi yetiştiriciliğine başladığını anlattı.

Hindilerin, buğday ve arpa ekili ortamda, zeytin bahçesi içinde ot ve böcekle beslendiğini ifade eden Solak, hindi yetiştirmenin diğer evcil ve kümes hayvanlarına göre daha az zahmetli ve getirisinin yüksek olduğunu belirtti.

Bakımı ve kontrolleri düzenli yapıldığında kaybın aza indiğine dikkati çeken Solak, şunları kaydetti:

"Tarım İl Müdürlüğünün tavsiyesi ile 2 bin civciv alarak başladığım hindi yetiştiriciliğinden memnun kaldım. Bu hayvanla alakalı bir yılda çok şey öğrendim. Hindi, çok hassas bir hayvan. Bakımı, beslenmesi, serbest alanda yayılması çok önemli. Geceyi geçirmeleri için arazi içine yaptığım 750 metrekare kümesin tabanını talaşla kapattım, üstüne toprak ve talaş örttüm. Tünerken soğuktan korunmaları için önlem aldım, hastalıkları asgari düzeye indirdim. Bakınca, emek verince oluyor."

Haberin Devamı

Hindi yetiştiriciliğinde mera besiciliğinin daha uygun olduğunu ifade eden Solak, "Yetişkin hindiler 8 ila 12 kilograma ulaşıyor. Bir hindi yaklaşık bir yılda yetişkin hale geliyor. Civciv döneminde suni yem kullanıyoruz ancak gelişme döneminden itibaren yalnızca dane mısır ve yeşil ot ile serbest besleniyor. Bu sebeple mera besiciliğine uygun olduğunu düşündüğüm hindi yetiştiriciliğini geliştirmek için çaba harcıyorum" diye konuştu.

- "Günde 10-15 hindi satıyorum"

Solak, yörede hindi yetiştiriciliğinin alternatifi bulunmadığı için günde 10-15 hindi sattığını, üretimine ilkbaharda başlayacağı hindi yumurtasının tanesini toptan 2 liraya satıldığını söyledi.

Hindileri perakende ve toptan sattığını aktaran Solak, "Burası Adana, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve çevre ilçelerin geçiş güzergahı olduğu için dikkat çekiyor. Hindi başına yaklaşık 50 lira harcadım. Hindilerin tanesini toptan 80-100, perakende 100-150 liradan satıyorum. Yılbaşının yaklaşmasıyla satışlar arttı" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!