Güncelleme Tarihi:
OSMANİYE Gıda Tarım ve hayvancılık İl Müdürlüğü'nde düzenlenen törenle 250 adet Bursa Siyahı incir fidanı, 25 üreticiye teslim edildi.
İl Müdür Yardımcısı Mustafa Örel, projenin yüzde 100 hibeli olup Bakanlık tarafından finanse edildiğini söyledi. İncir yetiştiriciliğinin iklim koşulları dikkate alındığında Osmaniye için uygun bir tür olduğunu belirten Örel, "Türkiye, dünyada kuru ve sofralık incir üretimi ve ihracatı yapan en önemli ülkedir. Mevcut durumda, sofralık incir ihracatımızın tamamına yakını Bursa Siyahı çeşidi ile gerçekleştirilmektedir. Bu çeşit Bursa ili dışında son yıllarda, erkenci yetiştiriciliğin avantajları nedeniyle, Akdeniz Bölgesi'ndeki Adana, Hatay ve Mersin illerinde hızla yayılmaktadır. Osmaniye İli Tarım Stratejisi ve Eylem Planı Hedef:11'in "100 dekarlık alanda sofralık incir yetiştiriciliği yapmak" desteklenmesi amacıyla 250 adet sofralık Bursa Siyahı incir fidanı dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Kurulacak demonstrasyonlar ile Bursa Siyahı incir çeşidinin ilimiz koşullarındaki performansı detaylı olarak ortaya konacaktır" dedi.
İncirde Bursa Siyahı çeşidinin taze tüketim amacı ile üretildiğine dikkat çeken Müdür Örel, "Meyve olgunlaşması Akdeniz Bölgesinde Ağustos başından Ekim ayı ortalarına kadar devam etmektedir. Meyveleri iri, şekli yuvarlaktır. Kabuk rengi koyu mor veya morumsu siyahtır. Bursa Siyahı meyveleri iri, gösterişli, kabuk ve iç rengi ile albenili, iyi kaliteli sofralık bir çeşittir. Süt içmeyen kişilerin incir yemeleri tavsiye edilir. İncir, içerdiği benzaldehit adlı maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini önler. Kansere karşı etkili olur. Vücuda kuvvet ve enerji verir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Halsizliğe ve unutkanlığa iyi gelir. Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Nezle ve bronşite faydalıdır. Bakteri ve virüslerin çoğalmasını önleyerek hastalıklara karşı direnci artırır" diye bilgi verdi.
İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)
FOTOĞRAFLI