Biyoteknik tuzak kullanılan alanlarda inceleme

Güncelleme Tarihi:

Biyoteknik tuzak kullanılan alanlarda inceleme
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2017 16:08

Biyoteknik tuzak kullanılan alanlarda inceleme

Haberin Devamı

OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, Biyoteknik Tuzak Kullanılan narenciye alanlarında incelemelerde bulundu.
Zeytinden sonra en geniş dikim alanına sahip narenciye bahçelerinde kalite ve pazarlama açısından büyük tehlike oluşturulan Akdeniz meyve sineği zararlısına karşı biyoteknik mücadelenin en etkili yöntemlerden biri olarak görüldüğünü belirten Müdür Sağlam, bu sebeple bakanlık tarafından ülke genelinde bir program çerçevesinde finanse edilerek uygulamaya konulan mücadele çalışmalarının ilde de devam ettiğini kaydetti.
2017 yılında ulusal proje kapsamında turunçgil üreticilerine vermek üzere 600 dekar alanda kullanılacak olan 2 bin 400 adet biyoteknik tuzak gönderildiğini söyleyen Sağlam, ayrıca 2017 yılında Osmaniye İl Özel İdaresi desteği ile temin edilen bin 364 adet Akdeniz meyve sineği biyoteknik tuzağının turunçgil üreticilerine dağıtıldığını ifade etti.
Bu kapsamda toplam 3 bin 764 kitlesel tuzağın 941 dekar alanda 56 çiftçiye dağıldığının altını çizen Sağlam, dağıtılan tuzakların durumunu ve bahçelerdeki etkisini görmek üzere incelemelerde bulundu. Yapılan bahçe kontrollerinde tuzakların zararlıları yakalama durumu ve bahçedeki ürünlerin kalitesine etkisi yerinde incelenerek üreticilerin konuyla ilgili görüşleri alındı. Biyoteknik tuzaklar meyvelerden elde edilen ürünlerde kimyasal kalıntı bırakmadığı için ilaçlı mücadeleye göre daha ekolojik bir uygulama olduğu, bu sebeple de elde edilen ürünlerin satış, pazarlama ve ihracatta tercih sebebi olduğu, topluca uygulandığında ise çok daha etkili ve ekonomik olduğu kaydedildi.
İl Müdürü Sağlam, "Üreticilere bu zararlı ile mücadelede biyokteknik tuzak kullanımının yaygınlaşması için önümüzdeki yıl imkânlar ölçüsünde İl Özel İdaresi destekli tuzak dağıtımı yapmayı planlıyoruz. Ayrıca "Bitkisel Üretimde Biyolojik ve/veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği" kapsamında 2017 yılında dekara 45 TL feromon ve tuzak desteklemesi verilmiştir. Tebliğ şartlarını yerine getirerek biyoteknik mücadele desteğinden de yararlanan çiftçi sayısının artırılmasını hedefliyoruz" dedi. Sağlam, ayrıca üreticilerin de konuya gereken hassasiyeti göstermeleri gerektiğini vurgulayarak bereketli bir sezon temennisinde bulundu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!