Güncelleme Tarihi:
OSMANİYE (AA) - Kadirli ilçesinde 15'inci yüzyılda kiliseden camiye çevrilen tarihi Ala Cami'de ikinci etap restorasyon çalışmasının başlayacağı bildirildi.
Kadirli Kaymakamı Muhittin Pamuk, gazetecilere yaptığı açıklamada, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, ilçenin sembolü haline gelen Ala Cami'de 2006 yılında birinci etap restorasyon çalışmalarının tamamlandığını hatırlattı.
Camide, "Anıt eser Ala Cami Projesi'' kapsamında ikinci etap çalışmalara 1 Aralık'ta başlanacağını belirten Pamuk, "Kadirli'nin inanç turizmi açısından çok önemli bir yere sahip olan Ala Cami'si, restorasyon çalışmalarının ardından hem ibadethane hem de kültürel miras olarak değerlendirilecek" dedi.
Pamuk, restorasyon çalışmasında Roma dönemine ait mozaiklerin ortaya çıkarılarak teşhire sunulacağını kaydetti.
- Ala Cami'nin tarihçesi
Romalılar tarafından sert taşlarla manastır olarak inşa edilen yapıya 5'inci yüzyılda da Doğu Romalılar tarafından kilise ilave edildiği biliniyor.
Bölgede, 1133 yılında meydana gelen büyük depremde hasara uğrayan kilise, 1147'den sonra Haçlılar tarafından yumuşak taşlarla onarıldı. Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey'in, Sarı Kaplan namıyla anılan oğlu Kasım Bey, 1488 yılında bu kiliseyi camiye çevirerek ''Alaüddevle Mescidi'' adını verdi.
Cami, 1691 yılında Rakka'dan (Suriye) firar eden aşiretlerce yağma ve tahrip sonucu kullanılamaz hale geldikten sonra 1865 Islahatı'nda Binbaşı Hüsnü Bey tarafından restore ettirilerek cami ve medrese olarak yeniden hizmete girdi.
Alaüddevle adı daha sonra ''Ala Cami'' adını aldı. Yapı, 1868'de bir yıl askeri levazım ambarı, 1873-1875 yılları arasında yaz aylarında aşar zahire ambarı olarak kullanıldı. Tarihi yapı, 1865'ten 1924'e kadar aralıksız cami ve medrese olarak hizmet verdi.