IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2015 16:30
ÜNYE VE ÇEVRESİNDE BULUNAN MUHTARLAR, 2B ARAZİLERİNİN YÜKSEK FİYATTAN SATILMAMASI YÖNÜNDE KAMUOYU OLUŞTURMAK İÇİN BİR ARAYA GELDİ.
Ünye ve çevresinde bulunan muhtarlar, 2B arazilerinin yüksek fiyattan satılmaması yönünde kamuoyu oluşturmak için bir araya geldi.
Karşılıklı konuşmaların olduğu programda, muhtarlar birlik içerisinde hareket etme ve vatandaşları bilinçlendirme konusunda karar aldı. Yapılan bilgilendirme toplantısında konuya ilişkin yaklaşık 2 yıl gibi bir zamanlarının olduğu, yüksek fiyatlardan vatandaşların 2B arazisi alamayacağı, fiyatları makul düzeyde tutulması için ortak hareket edilmesi gerektiği yönünde açıklamalar yapıldı.
İlk açıklamayı yapan Ziraat Odası Başkanı ve Saca Mahalle Muhtarı Osman Sarıkahraman, konunun çok ciddi olduğunu belirterek, “Orman vasfını yitirmiş hazine arazileri devlet tarafından satılıyor. Bu satış hükümetimizin ya da devletimizin vatandaşın üzerinden para kazanmalı mı yoksa bir sosyal proje olup bunu alabileceği fiyattan almalı mı konusunu tartışacağız. Bu çok ciddi bir proje. Sahilköy’de 30 bin lira gibi bir fiyat duydum. Hatta kurum kuruluşlar bir komisyon oluşturmuşlar, bu durum çok tehlikeli. Ziraat Odası olarak bize de fiyat soruluyor. Biz 10-15 liralara yer alamayız. Bu fiyatı birileri yüksek tutturuyor ama biz önce kendi aramızda bunu alabileceğimiz fiyattan olması gerektiği konusunda hem fikir olacağız” dedi.
Ünye Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Ekici, 2B arazileri için bölge bölge farklı fiyatlar olmasından kaynaklanan bir kargaşa olduğunu belirterek, “Bildiğiniz gibi 2B arazisi orman vasfını yitirmiş arazilerin vatandaşın elinde kullanımı olan araziler. Kişiler bu arazilere yıllarca emek vermiş, ekin ekmiş, karınca kararınca kendine yetmeye çalışmış ama hükümetimizin 2B arazileriyle ilgili çıkarmış olduğu bu yasayı uygulamaya konulduğu zaman arazide farklı sıkıntılar çıktığı gözlenmekte. Bölge bölge farklı fiyatlar olduğu için kargaşa var ortada” diye konuştu.
“MAKUL FİYATTAN SATILMALI”
Sahilköy Mahallesi Muhtarı Mehmet Şensoy ise arazilerin vatandaşa makul fiyatlardan satılmasına vurgu yaparak, “Bundan birkaç yıl önce Türkiye’de 2B satışları başladı. Bu ilk etapta altyapısı, tespit ve tescilleri yapılmış orman arazilerinin 29 ilde satışına başlandı. Bizim de en yakınımızda olan Samsun Akçay’dan itibaren bu satışlar başladı. Sancısız ve sorunsuz bir şekilde gidiyordu. Bu 29 ilde sadece rayiç belirleme işi Antalya Alanya’da oldu. Orada rayiçler çok yüksek oranda belirlenmişti ve çiftçileri de isyan ettiren kızdıran bir fiyat vardı. Vatandaşların isyanı ve tepkileri sonucu da makul bir fiyata bağlandı. Tespitleri yapılmış olan arazilerin vatandaşa hukukunun teslim edilmesi olarak algılanabilecek bir olay. Yani buradaki esas amaç kamunun, devletin mal sahibi olarak birilerine mal satması değil vatandaşın elinde ve tasarrufunda bulunan hali hazırda da üretim yaptığı ormandan sayılmayan alanların vatandaşa makul bir fiyat karşılığında verilmesidir” şeklinde konuştu.
Son konuşmayı yapan Güzelyalı Mahallesi Muhtarı Ahmet Çalışkan ise amaçlarının kamuoyu oluşturmak olduğunu söyledi. Çalışkan, “Bizim sıkıntımız sadece Takdir Kıymet Komisyonu’nun alacağı kararla ilgili. Biz bu toplantıyı düzenlerken aramızda sadece bir kamuoyu oluşturmak, bunu oluştururken de komisyonda görev alacak arkadaşların biraz daha taşınmazların tespitleri sırasında biraz daha makul rakamların üzerinde durmalarını sağlamak amacıyla kamuoyu oluşturmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.