IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2015 10:20
ORDU, GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRÜ KEMAL YILMAZ, ERKEN HASAT EDİLEN KİVİNİN TAT VE AROMASININ BOZULDUĞUNU BU SEBEPLE RAF ÖMRÜNÜN AZ OLDUĞUNU BELİRTTİ.
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, kivi üretiminde erken hasat yapmanın Ordu kivisinin marka değerini düşürebileceğini bu nedenle yapılan ölçüm sonuçlarına göre hasada başlanılması gerektiğini söyledi.
Ordu’da fındıktan sonra önemli bir tarım ürünü olan kivide hasat dönemi yaklaşıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından belirlenen il ve ilçe müdürlüklerince yapılacak olan suda çözünür kuru madde oranına göre başlanacak olan hasat dönemi ile 6 bin 500 ton kivi rekoltesi bekleniyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, hasat döneminin yaklaşması ile birlikte erken hasat yaparak fazla gelir sağlamak isteyen üreticilere uyarılarda bulundu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye’de marka haline gelen Ordu kivisinin erken hasat edilirse değer kaybına uğrayacağını belirtti. Üreticilerin şeker ölçümlerine göre hasat yapması gerektiğini aktaran Yılmaz, bu konuda yetkili birimlere başvurulması gerektiğini ifade etti.
"ERKEN HASAT, KİVİNİN RAF ÖMRÜNÜ AZALTIYOR"
Kivinin Ordu’da fındıktan sonra önemli bir ürün olduğunu, bu ürünün erken hasadının ise kivinin marka değerine zarar vereceğini vurgulayan Yılmaz, "Ordu’da fındıktan sonra önemli bir tarım ürünü olan kivinin hasat tarihi yaklaşıyor. Bu sebeple kivi üreticilerimizin bazıları yüksek gelir elde etmek amacı ile kiviyi erken hasat etmeleri piyasada henüz olgunlaşmamış, tadını almamış ekşi kivilerin bulunmasına neden oluyor. Bu durum Ordu kivisi olarak bilinen ve marka değeri kazanan kivinin, bu meyveye yeni alışan insanlarda damak zevkine uygun olmadığı algısı uyandırıyor. Erken hasat edilen kivilerin tat ve aroması bozulmakta, raf ömrü kısalmakta, erken yumuşama ve sulanma göstererek bozulmalara neden olmaktadır" dedi.
"EN DOĞRU HASAT ZAMANI ÖLÇÜMLERE GÖRE BELİRLENMELİ"
Kivinin yapılan ölçümler sonrası çıkan sonuçlara göre hasat edilmesi gerektiğini aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Ordu’da kivi hasadı yıllara göre değişiklik göstermesine rağmen genellikle Kasım ayının ilk haftasından itibaren başlanılıyor. En doğru hasat zamanı ise meyvenin suda çözünür kuru madde oranının yüzde 6.5 ile 7 arasında olduğu dönem. Üreticilerimiz bu dönemi İl ve İlçe Müdürlüklerinden teknik destek alarak ölçmeli ve hasat tarihini ona göre belirlemesi gerekmektedir. Ayrıca bu yıl yapılan ölçümler sonucu 6 bin 500 ton kivi rekoltesi bekliyoruz" diye konuştu.