"Kişi başı 1 kilo 200 gram bal tüketiyoruz"

Güncelleme Tarihi:

Kişi başı 1 kilo 200 gram bal tüketiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2015 11:21

- Türkiye'de yıllık üretilen 95 bin ton balın tamamının tüketildiği, kişi başı bal tüketim miktarının ise 1 kilo 200 gram olduğu bildirildi - Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Konak: "Millet olarak bal tüketimi hayli fazla bir yapıya sahibiz. Bu anlamda dünyada da en üst sıralarda yer alan bir ülkeyiz"

Haberin Devamı

ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Türkiye'de yıllık üretilen 95 bin ton balın tamamının tüketildiği, kişi başı bal tüketim miktarının ise 1 kilo 200 gram olduğu belirtildi.

Dünyada bal üretiminde ikinci sırada bulunan Türkiye'de üretilen balın tamamı, yıl içerisinde tüketiliyor.

Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de balın çok fazla ihracat yapılmadan tüketildiğini ifade etti.

"Ülke olarak birçok faydasına inandığımız balı seviyoruz" diyen Konak, yaklaşık 78 milyon nüfusa sahip Türkiye'de kişi başı bal tüketim miktarının 1 kilo 200 gram olduğunu söyledi. Bal tüketiminde Türkiye'nin, birçok Avrupa ülkesini geride bıraktığını aktaran Konak, Avrupa ülkelerinde kişi başı tüketilen bal miktarının 800-900 gram olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Konak, "Millet olarak bal tüketimi hayli fazla bir yapıya sahibiz. Bu anlamda dünyada da en üst sıralarda yer alan bir ülkeyiz" dedi.

Türkiye'de balın toplumda ve kültürel anlamda önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Konak, "Hem kutsal kitabımızda geçmesi hem her derde deva olması hem de özel misafirlere sunulan gıda maddesi olma noktasında bal tüketimimiz oldukça fazla" diye konuştu.

- "Bal tüketimimizle sağlıklı bir toplumun temelini oluşturuyoruz"

Dünyada kendi ürettiği balın tamamını tüketen başka bir millet olmadığını savunan Konak, şöyle devam etti:

"Ürettiğimiz balın çok az miktarını ihraç ediyor, neredeyse tümünü ülke içerisinde tüketiyoruz. Bu yönden baktığımızda bal tüketimi yüksek bir toplumuz. Ülkemizde farklı bölgelerde değişik ballar üretilmekte. Her balın özelliği de farklı değerlendirilmekte. Birçok vatandaşımız da farklı yörelerin balını aramakta. Bu durum tüketime de olumlu yansıyor. Ayrıca bal tüketimimizle sağlıklı bir toplumun temelini oluşturuyoruz."

Konak, bal üretimini artırmaya yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini, bunun için üreticiler başta olmak üzere herkese büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!