IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2015 15:26
ESNAF VE SANATKARLAR KREDİ VE KEFALET KOOPERATİFLERİ BİRLİKLERİ BÖLGE BAŞKANI YÜKSEL KAYA, HASAT SONRASI KREDİ BORÇ ÖDEMELERİNİN FINDIKTAKİ FİYAT BELİRSİZLİĞİ SEBEBİ İLE AZ OLDUĞUNU SÖYLEDİ.
Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Bölge Başkanı Yüksel Kaya, fındıkta yaşanan fiyat belirsizliğinin esnafın kredi borç ödemelerini etkilediğini belirterek, "Hasat sezonu sorası borç ödeme oranları önceki yıllardaki Eylül ve Ekim aylarına göre çok az, fındık 13 TL olduktan sonra borç ödemelerinin hızlanacağını düşünüyoruz" dedi.
Ordu’da fındık hasat sezonunun sona ermesinin ardından üreticiler gibi kredi kullanan esnafta fiyatların artmasını bekliyor. Kredi kullanan ve borç ödeyecek olan esnaf fındıkta yaşanan fiyat belirsizliği sebebi ile zarar etmek istemiyor. Fındıkta fiyat artış beklentisi sebebi ile ürününü bekleten esnaf, kullandığı ve geri ödenecek olan kredi borçlarını ertelemek zorunda kalıyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Bölge Başkanı Yüksel Kaya, fındık hasat sezonu öncesi oluşan fiyatlardan dolayı geri borç ödemenin hasat sezonu yüksek olacağını düşündüklerini, ancak oluşan fiyat sebebi ile bu beklentilerinin gerçekleşmediğini söyledi. Fındığın artışına bağlı olarak borçların ödeneceğini aktaran Kaya, fiyatın 13 TL olması ile artışın hızlanacağını belirtti.
"DİRENEBİLEN DİRENSİN"
Esnafın fiyat beklentisi içinde olduğunu ve fındığın bekletilmesi gerektiğini ifade eden Kaya, "Esnafımız kredi borçlarını kısmi olarak ödüyor ancak bizim beklentimiz oranında değil. Bu durumdan şuna anlıyoruz ki, geçtiğimiz yıl 22-23 seviyelerine çıkan fındık fiyatı ürün bekletilince yukarı seviyelere çıkıyor. Esnafımız bunun bilincinde ve fındığını bekletiyor. Hasat sezonu sonrası borçlar ödeniyor, ancak önceki yılların Eylül ve Ekim aylarına oranla bu oranın çok az olduğunu görüyoruz. Fındık fiyatların azda olsa kıpırdanmalar yaşanıyor. Benim esnafa tavsiyem direnebilen dirensin geçen yılki rakamları yakalamamız mümkün değil ama zannediyorum ki 14-15 seviyelerine çıkacaktır. Bana göre bu zamana kadar yükselmemesinin sebebi de tüm uyarılara rağmen vatandaşımızın emanete fındık vermesidir. Ayrıca fındık 13 TL olduktan sonra esnafın borç ödemesinin hızlanacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Ordu ve Giresun genelinde esnafın kullandığı kredi hakkında da bilgi veren Yüksel Kaya, son bir yıl içinde iki ilin toplam 275 trilyon kredi kullandığını sözlerine ekledi.