Güncelleme Tarihi:
ORDU (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi işbirliğiyle Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ve Fransa Tarım Bakanlığı'nın başlattığı kırsalda yaşayan kadınlara yönelik toplumsal kalkınma projesinde pilot il olan Ordu'da, 50 çiftçi kadın eğitim görmeye başladı.
Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'nin, Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Altınordu Belediyesi, Fransa Büyükelçiliği, Fransa Tarım Bakanlığı ve Bahçeşehir Üniversitesi ile ortaklaşa başlattığı kırsalda yaşayan kadınlara yönelik toplumsal kalkınma projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.
Toplantının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından belirlenen dernek üyesi 50 kadın çiftçi, eğitim görmeye başladı.
Bir kolejin toplantı salonundaki program sonrasında gazetecilere açıklama yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, Karadeniz kadınının cefakar olduğuna dikkati çekerek, "Birçok yerde Karadeniz kadını evini geçindirir ve evin yükünü çeker" dedi.
Vali Balkanlıoğlu, proje sayesinde Karadenizli kadınların Fransa'ya giderek orada da birtakım imkanları görme şansı elde edeceklerini belirterek, "Bu kadar çaba ve emek gösteren kadınlarımızın katma değeri yüksek, pazarlanabilir bir takım tarımsal materyalleri üretip pazarlayabilirler. Bu konuda eğitim almaları son derece faydalı olacaktır. Böylelikle hem kendilerine hem aile bütçelerine çok daha fazla katkıda bulunabilirler. Sağolsun, Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak Fransa Tarım Bakanlığı ve Büyükelçiğinden uzmanları Ordu'ya getirdi. Onlardan da destek aldı. Böyle bir girişim Fransa'da da iyi karşılandı. Çok güzel bir proje. Bu proje Karadenizli çiftçi kadınlarımız için çok büyük bir fırsat" diye konuştu.
Amaçlarının kadınlara faydalı olabilmek olduğunu vurgulayan Vali Balkanlıoğlu, "Bu konuda 50 kadın çiftçi eğitim görmeye başladı. Bu çalışmalarından dolayı herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah çok kısa zamanda projenin yansımalarını hep birlikte göreceğiz" ifadesini kullandı.
Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak ise projeyi özellikle Karadeniz Bölgesi'nde kırsal bölgede yaşayan kadınların ekonomik olarak güçlenmelerini sağlamak amacıyla yaptıklarını söyledi.
Bugünden itibaren projenin startını verdiklerini dile getiren Şenocak, "Bu projedeki amacımız kadınların ürettikleri ürünlerin markalaşıp hem iç piyasaya hem de dış piyasaya sunulabilmesi. Bu konuda Karadenizli çiftçi kadınları alıp Fransa'ya götürerek oradaki modelleri görüp 'bire bir uygulanabilirliği olur mu' diye birlikte karar vereceğiz" dedi.
Şenocak, proje kapsamında 50 kadın çiftçi belirlediklerini kaydederek, "Çiftçi kadınları Fransa'ya dönüşümlü götüreceğiz. Şimdiden kadın çiftçilerimiz çok heyecanlı. Bu onlar için bir ilk olacak. Aynı zamanda farklı bir deneyim yaşayacaklar. Ordu pilot bölge olarak seçildi. Ordu'nun dışında diğer illere de götürmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
- Çiftçi kadınlar duygularını anlattı
Kadın çiftçilerden Suriye Yılmaz, projede olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Çok heyecanlıyız. İlk olarak eğitim göreceğiz. Ardından Fransa'ya giderek burada da farklı deneyimler elde edeceğiz. Şimdiden çok heyecanlıyız" dedi.
Nermin Özcan da kendilerini Fransa yolcuğunun beklediğini ifade ederek, "Bir hayalim daha gerçek olacak. İyi ki bu projede yer aldım" diye konuştu.
Sema Atıcı ise köyde toprak ve tarımla uğraşmayı çok sevdiğini anlatarak, "Bize de böyle bir teklif geldi. En iyi şekilde değerlendireceğiz. Yakında Fransa'ya da gideceğiz. Bizim için ilk olacak" ifadesini kullandı.