Güncelleme Tarihi:
Nedim KOVAN/GÜLYALI(Ordu), (DHA)- ORDU Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Enver Yılmaz, deniz üzerine taş dolguyla inşa edilen Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanı için kullanılan taş ocağının yüklenici firmadan 20 yıllığına kiraladıklarını belirterek, "Yaklaşık 300 dönümlük alanın bir bölümüne 19 ilçenin Katı Atık Depolama Tesisini yapacağız. Çevreye de hiçbir zararı olmayacak” dedi.
Ordu’nun Gülyalı İlçesi’nde, Avrupa ve Türkiye’de deniz üstüne taş dolgu yöntemiyle ilk kurulan, pist uzunluğu 3 bin metre, genişliği ise 45 metre olan Ordu-Giresun Havalimanı inşası için 36 milyon ton taş kullanıldı.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, havalimanına 6 kilometre uzaklıkta olan yaklaşık 300 dönümlük taş ocağı arazisini yüklenici firmadan 20 yıllığına kiraladıklarını, bu alana da sözleşmede olduğu gibi Katı Atık Depolama Tesisleri kuracaklarını söyledi. Kurulacak tesisin Ordu’nun 19 ilçesine hizmet vereceğini, çevreye de herhangi bir zararı olmayacağını vurgulayan Başkan Yılmaz, şöyle dedi:
"Şu anda Ordu’da şehir merkezinde yaptığımız bu depolamayı Altınordu İlçesi ile sınırlı tutmayıp Mesudiye’den itibaren 19 ilçenin katı atık depolama alanı yapacağız. Tamamen standartlara uygun ve çevreye zarar vermeyen bir tesis olacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gerekli rapor alındıktan sonra çalışma başlayacak."
"TESİSİN ÇEVREYE HİÇBİR ZARARI OLMAYACAK"
Kurulacak Katı Atık Depolama tesisinin çevreye görsel kirlilik ve koku yaymayacağını, etrafa hiçbir zararı olmayacağını, işlenmiş çöpten çıkan gübre ve yol alt malzemesinin buradaki tesiste stoklanacağını da vurgulayan Başkan Yılmaz şunları söyledi:
"Buradaki tesisin çevreye zararla hiçbir alakası yok. Havalimanı dolgu malzemesinin taşındığı alan 300 dönüm. Tesisi 1 dönümlük alanına yapacağız. O alanda çevredekilerin görsel itibariyle de bir zararı olmayacak. Ürünün görsel ve koku anlamında da etrafa bir zararı olmayacak. Yaklaşık 50 kişi burada çalışarak istihdam edecek. Çöp ihalesiyle birlikte bir bütün olarak düşündüğümüzde çöpün tonunu Ünye Çimento’ya 5 TL’ye satmıştık. O kategoride değerlendirilecek son ürünün toplanma merkezi burası olacak. Çöpün toplanma merkezi değil. Ortaya çıkacak son ürünün toplama merkezi. Ordu ilinin çöpü Altınordu, Ünye ve Fatsa arasında yeni oluşturduğumuz toplama merkezlerinde topluyoruz. Bu çöpü ayrıştırıyoruz, daha sonra Ünye Çimento’ya gönderiyoruz. Ünye Çimento bu çöpü işliyor, ortaya gübre ve yol alt malzemesi çıkıyor. Bahsettiğimiz üründe bu zaten. Gübre ve yol alt malzemesi taş ocağında kuracağımız Katı Atık Depolama tesisinde stoklanacak."
Başkan Enver Yılmaz, daha önce yaptıkları ihale ile Ordu’dan çıkan günlük 270 ton evsel atık çöpün, Altınordu ve Ünye ilçesindeki ayrıştırma merkezlerinde işlemlere tabi tutulduktan sonra, proje ortağı olan Ünye Çimento tesislerinde yakıt olarak kullanıldığını, buraya teslim edilen çöpün her tonu için belediyenin 5 TL gelir elde edeceğini ekledi.
FOTOĞRAFLI