Fındık yamaçtan varangelle taşınıyor

Güncelleme Tarihi:

Fındık yamaçtan varangelle taşınıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2017 11:07

Fındık yamaçtan varangelle taşınıyor

Haberin Devamı

Nedim KOVAN/ORDU, (DHA) - ORDU'da 8 Ağustos'ta başlayan fındık hasadı halen devam ederken, yüksek rakımlı köylerde yamaç ve dik arazilerde toplanan fındıklar, üreticinin kurduğu ilkel teleferikle harmana taşınıyor.
Ordu'da 8 Ağustos'ta başlayan fındık hasadı halen devam ediyor. Yüksek rakımlı köylerde araç yolu olmayan dik ve yamaç arazilerde ise bahçede toplanan fındıklar katır ve varangel olarak adlandırılan ilkel teleferikle harmana taşınıyor. Rakımı 400-900 arasında değişen yüksek köylerde fındık bahçelerinde 2 bin TL ile 5 bin TL arasında maliyetle kurulan, 150-800 metre arasındaki çelik halat ve onu harekete geçiren motordan oluşan ilkel teleferikler üreticinin işini kolaylaştırıyor. Yamaç arazilerde vadiler üzerindeki teleferik sistemlerinde motoru olmayan üreticiler ise, seyyar motor kiralayarak fındığını çekiyor. Bazı üreticiler de tel üzerinde hareketli makara yardımıyla çuvalı takıp motor olmadan taşıma işlemi gerçekleştiriyor.
Altınordu'ya bağlı Gerce Mahallesi'nde, Turnasuyu Vadisi üzerindeki yamaç fındık bahçesinde topladığı fındığı motorlu ilkel teleferikle harmana çeken, 10 ton üzerinde fındık üreten Hüseyin Özbucak, "Bahçelerimizin arazi yapısından dolayı fındığımızın maliyeti oldukça yüksek. Fındık işçileriyle birlikte topladığımız fındığımızı bahçede katırlarla ve insan gücüyle bir arada biriktiriyoruz. Çuvalları daha sonra kurduğumuz ilkel teleferik sistemiyle taşıyoruz. Böylece maliyeti daha azaltmaya çalışıyoruz. Bahçelerimin yer aldığı vadi üzerinde onlarca teleferik sistemi bulunuyor" dedi.
Turnasuyu Irmağı'nın da aktığı vadi üzerinde iki bahçesinde teleferik sistemi kurulu olduğunu, bölgede kendisi gibi diğer üreticilerin de bahçelerine onlarca teleferik kurduğunu vurgulayan Hüseyin Özbucak, "Araç gidecek halde bahçelerimizde yol olmayınca çözümü teleferikte bulduk. Bizim bahçelerimiz dik ve yamaç. Toplaması, taşıması, patozlaması, kurutması büyük masraf. Bahçeden teleferikle çekmekle yola çekiyoruz, buradan da araca yükleyip harmana götürüyoruz. Bunların işçilik maliyetleri de yüksek. Fiyat 13-14 liradan aşağıya kurtarmaz. Daha fındığımız kurutup pazara indireceğiz. Bakalım kaç liradan vereceğiz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!