Dede yadigarı 133 yıllık piyanoya gözü gibi bakıyor

Güncelleme Tarihi:

Dede yadigarı 133 yıllık piyanoya gözü gibi bakıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2014 11:05

- Ordu'da 90 yaşındaki Ermeni asıllı Türk vatandaşı Harutyun Artum, dedesinden yadigar 1881 yapımı piyanoyu evinin bir odasında saklıyor - Artum: "Piyanoyu istesinler, müzeye vermeye hazırım"

Haberin Devamı

ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Ordu'da 90 yaşındaki Ermeni asıllı Türk vatandaşı Harutyun Artum, dedesinden yadigar 1881 yapımı piyanoyu evinin bir odasında saklıyor.

Ordu'da 1924 yılında doğan ve yıllardır babasının yaptığı bakırcılık mesleğini sürdüren Harutyun Artum, dede yadigarı 133 yıllık piyanoya gözü gibi bakıyor.

Tuşları fil dişinden ve gövdesi abanoz ağacından yapılan 140 kilogramlık piyanoyu naylona sararak saklayan Artum, boş vakitlerinde ise piyanoyla ritm tutuyor.

Artum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesi Artaki Zaduryan'ın Ordu'da fındık tüccarlığı yaptığı sırada 1910 yılında gittiği Almanya'dan 1881 yapımı piyanoyu satın alarak Ordu'ya getirdiğini belirterek, "Dedemden babama kalan bu piyano sonrasında bana kaldı. Dede yadigarı piyano benim için çok değerli. Yıllardır ona gözüm gibi gibi bakıyorum. O bana hep dedemi hatırlatıyor" dedi.

Haberin Devamı

Piyanosuyla zaman zaman ritm tuttuğunu söyleyen Artum, bazen bozulan akordunu ise kendi imkanlarıyla ayarladığını belirtti.

Artık yaşlandığını ve kendisinden sonra piyanonun değerinin bilinmeyeceğini düşünerek satmak ya da müzeye vermek istediğini anlatan Artum, şunları kaydetti:

"Öncelikle 133 yıllık bu piyanoyu müzeye vermeyi çok isterim. Piyanoyu istesinler, müzeye vermeye hazırım. İstiyorum ki bu tarihi eser bir yerlerde sergilensin. Ordu'da yeni bir müze açılırsa ilk bu piyanoyu vermek istiyorum ama müze için istemezlerse ve böyle bir imkan bulmazsam satmak isterim. Daha önce satmayı hiç istemiyordum ama artık değerini bulursam satarım diyorum. Satın almak isteyen çok kişi oldu ama vermedim. Şimdi 15-20 bin liraya satarım. Yaklaşık 90 senedir bizim evde olan bu piyanonun başka yerlerde yaşatılması gerektiğini düşünüyorum."

Harutyun Artum, piyanoyu merak edip eve gelen ziyaretçi sayısının hayli fazla olduğunu, gelenlerin piyanoyu yakından inceleyerek ritm tutmaya çalıştığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!