Güncelleme Tarihi:
NİĞDE (AA) - BETÜL ABBAK - Türkiye'de patates üretiminde birinci sırada yer alan Niğde'de, Patates Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce tescile gönderilen yerli tohum çeşitlerinden yüksek verim alındığı bildirildi.
Patates Araştırma İstasyonu Müdürü Hüseyin Onaran, AA muhabirine yaptığı açıklamasında, 2005 yılında "Ülkesel Patates Tohumluk Üretim Sistemi Geliştirilmesi Projesi" kapsamında çalışma başlattıklarını anımsatarak, "Her yıl 80 binin üzerinde melez tohum elde ediyoruz" dedi.
Bu tohumlardan yeni çeşitler elde ettiklerini belirten Onaran, "Elde edilen yeni çeşitlerden bölgeye göre daha fazla verimli olanları tescile gönderiyoruz. 2013 yılı itibarıyla iki, bu yıl ise dört çeşit olmak üzere toplam 6 çeşidimiz tescilde. 2015 yılından itibaren iki çeşidimizin de tescil almasını bekliyoruz" diye konuştu.
Tohumlukları doku kültürü yöntemiyle ürettiklerini dile getiren Onaran, istasyonlarında her yıl 4 yerli çeşidi tescile gönderecek altyapının tamamlandığına dikkati çekti.
Onaran, bir çeşidin tescil aşamasının, ıslah edilmesiyle 10 yıl sürdüğünü söyledi.
- Yerli çeşitlerden verim yüksek
Tescile gönderdikleri yerli çeşitlerden yüksek verim elde ettiklerini belirten Onaran, şunları kaydetti:
"Bölgemizde sanayi ve yemeklik patates çeşitlerinde dekarda 4 ton verim alınırken, yerli çeşitlerimizden bölge ortalamasının çok üzerinde verim elde ettik. Yemeklik ve parmak patates çeşidimizde dekarda 5,5-6,5 ton verim aldık. Milli çeşitlerimiz tescil edildikten sonra yüksek verimli çeşitlerimizin tohumluklarını üretip çiftçilerimize ulaştırmaya çalışacağız. Bu çeşitler piyasaya girdiğinde, yerli çeşitlerimiz üretimde yer alarak ihraç etme imkanı da olacak."
Yurt dışından iş birliği teklifleri de aldıklarını ifade eden Onaran, "Buradaki teknolojiyi görme adına yurt dışından ziyaretçilerimiz gelmektedir. Sudan'dan misafirimiz vardı, ileriki dönemlerde iş birliği yapmamız için talepleri oldu" dedi.
Onaran, siğile dayanıklı çeşitlerin belirlenmesi için TÜBİTAK desteğiyle önceki yıllarda çalışma başlattıklarını anımsatarak, "Çalışmaların ikinci yılındayız. Ümit veren çeşit adaylarımız var. Önümüzdeki yıllarda da siğile dayanıklı çeşitleri geliştireceğimizi umut ediyoruz" diye konuştu.