Güncelleme Tarihi:
NİĞDE’de yüzyıllar öncesinde tedavi amaçlı kullanılan yeraltı manastırı keşfedilmeyi bekliyor. Zaman zaman turistlerin ziyaret ettip mum yakıp dua ettiği manastır şuan depo olarak kullanılıyor.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, manastır ve kiliselerin yanı sıra, yeraltı şehri ve yüzyıllar öncesinde tedavi amaçlı kullanılan yeraltı manastırı bulunduğu Ovacık Köyü'nün gereken değere ermesi gerektiğini söyledi. Buradaki tarihi mekanlarda incelemelerde bulunan Gürer, Niğde’nin pek çok yerleşim biriminde olduğu gibi Ovacık Köyü'nde de tarihi yapılara sahip çıkılmamasının üzüntü verici olduğunu vurguladı. Gürer, "İlk kez Niğde Kapadokya Başkenti kitabımda yazdığım tarihi dokular ne yazık ki 10 yılda değerlendirilmediği kimi da oldukça harap durumda. Tarih geçmişinde Dasmendron ve Semendere adı ile bilinen bölge 9-10 yüz yılın Piskoposluk merkezi imiş,1920'lerde Mübadele öncesi 250 Türkçe konuşan Ortodoks ve 250 Türk yaşarmış, Halen cami olan 1774 yılında yapılan kilise binası çan kulesi bir bölümü de sağlam"dedi.
Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Ovacık Köyü'nün manastırların yanı sıra, kiliselerin ve tarihi mekteplerin inanç turizm açısından önemli bir merkez olabileceğine işaret eden Gürer, "Beş Azizler mezarlarının bulunduğu söylenen yapı ise ilginç bir yer burasının manastır olduğu ifade ediliyor, yer altında sütunları da bulunan yerde mezarlar açılmış, Rumlar bu yerde sağlık aradığı ve bu nedenle ziyaret ettikleri söyleniyor. Buradaki tarihi yapıların restore edilerek, tanıtımın yapılması durumunda, bu bölge inanç turizmi açısından çok önemli bir noktaya gelebilir"dedi.
YERALTI ŞEHRİ VE TEDAVİ AMAÇLI MAĞARALAR
Ovacık Köyü'nün meydanında, yeraltı şehrine giriş tünelinin bulunduğunu ancak bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle bu tünelin kapandığını anlatan Gürer, "Ovacık köyümüzde turizm açısından başka bir önemli nokta ise burada yüzyıllar öncesinde tedavi amaçlı kullanılan yeraltı mağaralarıdır. Rumlardan kalan evleriyle de dikkat çeken Ovacık köyümüz, nüfus ve yüzölçümü olarak çok geniş bir popülasyona sahip olmamasına rağmen, doğal ve tarihi eserleriyle gerçekten zengin bir yerleşim birimidir” diye konuştu.
Ali KADI/NİĞDE,(DHA)
FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜ)