IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2015 14:15
Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yılmaz Yücel " halkımızdan üst solunum yolu enfeksiyonuna dikkatli olun" dedi.
Niğde Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, üst solunum yolu enfeksiyonlarının genellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde ortaya çıktığını belirterek: “Üst solunum yolu enfeksiyonları tedavi olunmaz ve önlem alınmazsa, bazı kişilerde kulak enfeksiyonları, sinüzit, bronşit ve zatürreye neden olabilir” dedi.
Üst solunum yolu enfeksiyonunun soğuk algınlığı olarak da bilindiğini anlatan Yılmaz: “ Hem dünyada hem de ülkemizde sık olarak doktor ziyaretlerine neden olan hastalıklardan biridir. Burun ve boğazda iltihaba yol açan 200’den fazla virüs üsyeye yol açar. Çocukların bir çoğu yılda 5-8 kez üsye geçirirler. Yuvaya ve okula giden çocuklarda bu sayı artabilir. 6 yaşından büyük çocuklarda üsye sıklığı azalır. Yetişkin yaş grubu yılda 2-4 kez üsye olabilmektedir” diye konuştu.
Yücel açıklamasının devamında şunları dedi: “Üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde ortaya çıkar. Düşünülenin aksine havanın soğuması ve çocuğun üşümesi ile ilgisi yoktur, çocukların okula gitmesi virüsler ile karşılaşmayı arttırır.
İnsanlar hava soğuk olduğu için iç ortamlarda birbirlerine yakın temasta kalırlar.
Düşük nem, burun mukozasını kurutur bu durumda kişi soğuk algınlığına yol açan virüslere karşı daha hassastır.
Hasta olan bir kişi hapşırık ya da öksürük ile hastalığa yol açan virüsü yayar. Virüs havadan damlacık yolu ile bir kişiden diğerine yayılabileceği gibi direkt temas yolu ile yada oyuncak gibi ortak kullanılan objeler ile bulaşabilir.”
Üst solunum yolu enfeksiyonları semptomları çocuk virüsü aldıktan 1-3 gün sonra başladığını ve genellikle 1 hafta sürdüğünü belirten Yücel: “
Bu süre çocuktan çocuğa değişkenlik gösterir. (1-2 haftaya kadar sürebilir)
Bebeklerde, huzursuzluk, hafif ateş, burun tıkanıklığı, uyku sorunları, bazen kusma, ishal olabilir. Daha büyük çocuklarda Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda kaşıntı, boğaz ağrısı, halsizlik, hapşırık, geniz akıntısının yol açtığı hafif öksürük vardır” dedi.
Soğuk algınlığının gripten ayırımının önemini vurgulayan Yücel: “ Soğuk algınlığında ateş yoktur ya da hafiftir, gripte yüksek ateş vardır.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında baş ağrısı bazen vardır, gripte ise hemen her zaman vardır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında hapşırık sıklıkla vardır. Gripte ise daha az sıklıkla rastlanır Üst solunum yolu enfeksiyonlarında hafif öksürük, gripte ise daha şiddetli öksürük vardır
Hafif halsizlik vardır, çocukların enerji düzeyi çok etkilenmemiştir. Gripte ise halsizlik daha belirgindir ve uzundur,Üst solunum yolu enfeksiyonlarında boğaz ağrısı genellikle vardır, gripte boğaz ağrısı daha nadiren rastlanır”
Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinin olmadığını dile getiren Yücel: “ Kullanılan bazı tedaviler belirtileri azaltabilir; fakat çocukların daha kısa surede iyileşmesini sağlamaz. Genelde 1 hafta da iyileşir. Çocukların sıvı aliminin arttırılması gereklidir.
Sigaraya maruziyet önemlidir. Sigaraya maruz kalan çocuklar hem daha sık hastalanıyorlar hem de semptomları daha ağır ve daha uzun süreli oluyor. Hafif ateş, huzursuzluk var ise analjezik verilebilir.
Burun akıntısı ve tıkanıklığını azaltmaya yönelik ilaçlar hekime danışılarak alınmalıdır. Antibiyotik bakterileri öldürür ama üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan virüsleri öldürmez. Viral enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanılması bakterilerde direnç gelişimine yol açar, sadece doktor önerisi ile kullanılmalıdır” dedi.
Çocukların sık üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunması hakkında bilgi veren Yücel: “Hasta kişilerden uzak tutulması, ne yazık ki bu her zaman mümkün değil,
Çocukların elleri ile ağızlarına, gözlerine dokunmaları da enfeksiyon alimini arttırabilir. Sık el yıkama çok önemli çocuklara bu alışkanlığın öğretilmesi gereklidir. Özellikle çocukların bir arada bulunduğu ortamlarda oyun alanlarının ve oyuncakların uygun şekilde temizlenmesi önemli Sonbahar ve kış aylarında vücut direncini artıran besinler alınmalıdır.
Üst solunum yolu enfeksiyonları tedavi olunmaz ve önlem alınmazsa, bazı kişilerde kulak enfeksiyonları (orta kulak iltihabı), sinüzit, bronşit zatürreye neden olabilir” dedi.