Şarbon hayvandan insana 3 şekilde bulaşır

Güncelleme Tarihi:

Şarbon hayvandan insana 3 şekilde bulaşır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2018 14:45

Şarbon hayvandan insana 3 şekilde bulaşır

Haberin Devamı

Ali KADI/ NİĞDE,(DHA)-NİĞDE Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Dr. Tuğba Arslan Gülen, şarbon hastalığının ölüm oranının çok yüksek olduğu ve bölgesel salgınlara sebep olabilecek bir hayvan hastalığı olduğunu belirterek: "Bu yıl kurban bayramı dönemi ve sonrası dahil olmak üzere şarbon vakasına Niğde’de rastlanmadı"dedi.
Şarbon Hastalığı hakkında bilgi veren Tuğba Gülen, hastalığın hayvandan insana 3 şekilde bulaştığını söyledi. Gülen, "Deriden bulaşma, hastalığı taşıyan hayvan ile temas ile bulaşma. Bu hasta hayvanın bakımı, temizliği, kesimi vb. sırasında temas hastalığı bulaştırır. Buna deri şarbonu denir. Yemek ile bulaşma: Şarbonlu hayvanın etinden sütünden yemek ile bulaşma. Buna bağırsak şarbonu denir. Nefesle bulaşma, şarbon mikrobunun bulunduğu ortamda toz ile havadan nefesle bulaşma olursa buna akciğer şarbonu denir. Hastalık insandan insana bulaşmaz. Hastalık en çok hayvancılıkla uğraşan çiftçilerde, çobanlarda, kasaplarda, mezbaha çalışanlarında, veteriner hekimlerde, laboratuar çalışanlarında, dericilikle uğraşanlarda görülüyor. Deri şarbonu  belirtisini mikrop deriye bulaştıktan sonra 2 ile 7 gün içinde deride böcek ısırığı şeklinde kızarıklık kabarıklık olur. Birkaç gün içinde bu yaranın ortasında 1 ile 3 santimetre çapında siyahlık oluşur. Buna kara çıban yada çoban çıbanı da denir. Bu yara ağrısızdır. Etrafı tahta gibi sert ve şiştir. Tedavi edilmez ise hastalık ilerler ve ölümle sonuçlanabilir.  Bağırsak şarbonu mikroplarla bulaşmış et süt  gibi gıda ürünlerinin yenmesi ile bulaşır. Mikrobun vücuda girmesinden 2 ile 7 gün sonra bulantı, kusma, ateş başlar daha sonra kanlı ishal, kanlı kusma gelişir. Hastalık çok hızlı ve ağır seyreder. Hastayı kısa sürede şoka sokar, erken tedavi edilse dahi hastaların çoğunu kurtarmak mümkün olmaz.  Akciğer şarbonu ise tozla bulaşan mikrop birkaç gün sonra grip benzeri şikayetlere sebep olur, ateş çıkar ancak hastalık birkaç gün içinde hızla ilerleyerek ölümle sonuçlanır. Erken tedavi edilse dahi akciğer şarbonu hastalarının çoğu ölümle sonuçlanır" dedi.
Tedavi sürecinde de erken dönemde yakalanır ise tedavi ile iyileşme şansı olduğunu söyleyen Dr. Tuğba Arslan Gülen, şarbon tedavisinde etkili antibiyotik ilaçların olduğunu ancak hastalık çok hızlı seyrettiği için bağırsak ve akciğer şarbonu hastalarına antibiyotik verilse dahi tedavi imkanının zayıf olduğunu ifade etti.

Şarbon tedavisinde en önemli etkenin zamanında doktora müracaat etmek olduğunu belirten Dr. Tuğba Arslan Gülen ciltte yara yada gripal şikayetlerin yada ishalin şarbon belirtisi olabileceğini, her türlü şüphede ve şikayette doktora başvurulması gerektiğini kaydetti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!