Güncelleme Tarihi:
Adnan ÇELEBİ/ NİĞDE, (DHA)- GÜNEY Amerika başta olmak üzere ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak tüketilen ancak Türkiye'de henüz tam anlamıyla yaygınlaşmayan yüksek besin değerine sahip kinoa bitkisi Niğde'de ilk kez ekildi. Patates üretiminin başkenti sayılan Niğde'nin iklimine uygun olduğu için 200 dekar arazide ekilen üründen olumlu sonuç bekleniyor.
Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Asım Baş, Bitkisel Araştırma Şube Müdürlüğü'nün çalışmalar kapsamında kentte ilk defa kinoa bitkisi ekimi yapıldığını söyledi. 200 dekar arazide üretim amaçlı ekim yapıldığını belirten Müdür Baş, "Yüksek oranda protein içeren, insan gelişimi için gerekli olan tüm temel aminoasitleri tohumlarında ve yapraklarında bulunduran iyi bir bitkisel besin kaynağı olan kinoa bitkisinin demonstrasyon çalışmaları 8 köyde 200 dekarlık arazisine üretim amaçlı ekimi yaptık. Nisan ayında yapılan ekim işleminin ardından bitkinin gelişimini adım adım izleniyor. Ağustos ayı gibi hasat yapılacak olan bitkiden beklenen verim alınması halinde Niğde genelinde ekilmesi için çalışmalara devam edeceğiz" dedi.
Türkiye'de pek bilinmeyen bir tahıl ürünü olan kinoanın faydalarını anlatan Müdür Baş, "Kansere, kalbe, bahar alerjisine, diyabete ve yüksek tansiyona iyi geldiği bilinen bitki besleyici değeri yüksek olmasına rağmen kilo aldırmayan ve kolay hazmedilen bir besin olarak biliniyor" diye konuştu.
Pirinç, buğday ve arpa gibi pişirilebilen kinoa bitkisinin deniz seviyesinden 2 bin - 3 bin 500 metre rakımlarda da rahatlıkla yetiştirilebildiğini kaydeden Baş şu bilgileri verdi:
"Nemli toprakları tercih etse de bitkiler kurağa dayanıklıdır. Çiçeklenme döneminde soğuğa hassasiyet artar. Gölge şartlarını sevmez. Gelişme süresi çeşitlere göre 90-120 gün arasında değişmektedir. Yüksek rakımlarda erkenci çeşitler kullanılabilir. Her türlü toprağa uyum sağlayabilir. İyi direne olmuş, hafif, orta ve ağır bünyeli topraklarda rahatlıkla yetişmektedir. En iyi gelişmesini tınlı-kumlu topraklarda yapar. Zayıf drenajlı, düşük verimli veya alkalilik ya da asitlilik problemi olan marjinal topraklarda yetiştirilir. Buğday ve arpadan sonra nadas alanlarının değerlendirilmesinde, genç bahçelerin içinde alt bitki olarak, yaşlı bahçelerin sökümünden sonra toprak yapısını düzeltmek için arazilerde rahatlıkla tarımı yapılacak bir bitkidir. Kendi kendine döllenen bir bitki olduğundan tohumları tekrar tohumluk olarak kullanılabilir. Ekimi ve hasadında buğday ekim ve hasat makinalarının kullanılması tarımının geniş alanlarda yapılmasına olanak sağlar."
FOTOĞRAFLI