Güncelleme Tarihi:
Ali KADI/NİĞDE,(DHA)-NİĞDE’de ilk defa görülen Akdeniz Sineği hastalığı nedeniyle meyve ağaçlarında büyük kayıp yaşandı. Üreticiler, bu yıl rekoltede büyük düşüş beklediklerini açıkladı.
Kış armutu üretiminde önemli bir yere sahip Bor İlçesine bağlı Bahçeli Kasabası’nda yılda 500 ton kış armudu üreten meyve üreticileri, bu yıl Akdeniz Sineği hastalığı sebebiyle rekoltenin 50 tona düşeceğini belirtti. Meyve üreticisi Cumali İmre, "Bu yıl maalesef kaysılarımızda, kirazlarımızda ve son zamanlarda da kış armudunda büyük bir Akdeniz sineği hastalığı görüldü. Yüzde 50, yüzde 80 hatta yüzde yüze varıncaya kadar ürün kayıbımız var. Bunun için tarım il müdürlüğü ekiplerinin biran önce gelip bizleri aydınlatmasını ve bilgilendirmesini istiyoruz. Bir üretici olarak yetkililere sesleniyorum. Sinekle nasıl mücadele edileceğini bilmiyoruz. İnternetten okuyoruz. Sinekle mücadele için tuzaklı önlem alınıyormuş. Nasıl bir ilaç atılacağını bilmiyoruz. Çünkü ilk defa bu yıl meydana geldi. Daha önce Akdeniz sineği diye bir hastalık yoktu” dedi
AĞUSTOS AYINDA GÖRÜLMEYE BAŞLANDI
Akdeniz Sineği hastalığının ağustos ayında görülmeye başladığını belirten İmre şöyle konuştu:
“Daha önceki yaz armutlarında yoktu, ağustos ayında başladı. Bu sineklerin meyvenin kokusuna geldiği söyleniyor. Meyveye iğnenin ucu kadar deliyor. İçine giriyor içine yumurtluyor ve çürütüyor. İçeride çürüyor yumuşak bir hal alıyor kopardığımız armut olsun yada diğer meyveler olsun hepsi yenmez halde oluyor. Şeftalilerin içerisine girmiş kurt yapmış. topladığımız şeftalilerde bakıyoruz hiçbir delik yok ama içerisi hep kurt dolu. Bunu da satamıyoruz depolara da koyamıyoruz. Bahçeli Kasabasında her yıl en aşağı 500 ton kış armudu olurdu ama bu gidişle 50 ton anca buzhaneye koyabilirler. Çünkü kış armudu kışın yenen bir armut. Yeşil toplanır buzhaneye konur ve çevre illere Nevşehir, Mersin gibi illere gider. Ama bu sene buzhaneye koyacak armut yok.”
FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜLÜ