Niğdeli Efe'den 'bayatlamayan ekmek'

Güncelleme Tarihi:

Niğdeli Efeden bayatlamayan ekmek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2017 14:42

Niğdeli Efe'den 'bayatlamayan ekmek'

Haberin Devamı

NİĞDE Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Efe Gündeğer TUBİTAK Ortaokullar Arası Proje Yarışması'nda biyoloji dalında Türkiye birincisi oldu. 
13 yaşındaki Efe Gündeğer, yarışmaya fen bilimleri öğretmeni Cüneyt Akyol danışmanlığında hazırladığı 'İnovatif ekmek dolabı' adlı proje ile katıldı. Efe Gündeğer'in ekmeğin bayatlaması ve küflenmesini önleyen çalışması 9 bin proje arasında birinciliği elde etti. Efe, projesi hakkında şu bilgileri verdi: 
"Okuldan eve gelirken çöp konteynerinin yanında büyük poşetler içerisinden küflenmiş ve bayatlamış ekmek görünce böyle bir proje fikri doğdu. Ekmeklerin küflenmesi ve bayatlamamasını engelleyerek ülke ekonomisine katkı sağlayacak bir materyal geliştirmeyi hedefledik. Fen bilgisi öğretmenimizle birlikte çok sayıda deney yaptık. Sonunda ekmeğin bayatlamaması ve küflenmesini engellemek için belirli bir sıcaklığa ihtiyaç olduğunu gördüm. 'İnovatif ekmek dolabı' yaklaşık 6 aylık bir çalışma sonucunda ortaya çıktı. Bu dolaba konulan ekmek fırından çıktığı gibi bir ay durabiliyor."
Danışman öğretmen Cüneyt Akyol da projenin ekmek israfının önlenmesine katkıda bulunacağını söyledi. 

Adnan ÇELEBİ/NİĞDE,(DHA)
FOTOĞRAFLI


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!