Güncelleme Tarihi:
ALİ KADI/NİĞDE,(DHA)-NİĞDE Valisi Yılmaz Şimşek, KOP İdaresi tarafından Niğde’ye 121 milyon 151 bin 959 TL’lik ödenek aktarılarak 116 projenin desteklendiğini ve 13 bin 248 hektar alanın sulamaya açıldığını söyledi.
Konya Ovası Projesi İdaresi Başkanlığı tarafından yapılacak YAS Sahalarında Su ve Enerji Kullanımının Araştırılması ve Verimliliğin Artırılması Projesi saha çalıştayı Bor İlçesi Yenimahalle Düğün Salonunda yapıldı. Çalıştaya Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Bor Kaymakamı Bekir Sıtkı Dağ, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, kurum amirleri ve çiftçiler katıldı.
Çalıştayda konuşma yapan Vali Şimşek şunları dedi:
"Bildiğiniz üzere ilimizde ve ülkemizin birçok bölgesinde tarımsal sulama ihtiyacı ağırlıklı olarak yer altı su kaynaklarından karşılanmaktadır. Bu durum, iki büyük sorunu da beraberinde getirmektedir. birincisi ve en önemlisi yeraltı su kaynaklarının giderek azalması, ikincisi ise bu Sudan yararlanmanın çiftçilerimize getirdiği maddi külfet malumlarınız olduğu üzere Niğde’yi de kapsayan KOP bölgesi su fakiri bir havza içerisinde yer almaktayız. Bölge'nin mevcut sulanan alanlarında kullanılan suyun yüzde 60'ı yeraltı suyundan karşılanmaktadır. Bu yoğun kullanım sebebiyle haliyle yeraltı su seviyesi her yıl ortalama olarak 2-3 metre civarında düşmektedir. Yeraltı sularındaki düşüşlerin devam etmesi halinde, belli bir derinlikten sonra su çekimi ekonomik olmaktan çıkacaktır. Az öncede söylediğim gibi bu durum hem ekolojik dengenin bozulması, hem de yüksek maliyet demektir. Mevcut kaynaklarımızı ne kadar verimli kullanabilirsek bölgenin kalkınmasına o denli katkıda bulunmuş olacağız. Bu bağlamda yeraltı suyu sahalarında su ve enerji kullanımının araştırılması ve verimliliğinin artırılmasına yönelik çalışmaların hayata geçirilmesi ve bu doğrultuda projelerin üretilmesi artık bir zorunluluktur.”
NİĞDE’DE 13 BİN 248 HEKTAR ALAN SULAMAYA AÇILDI
KOP İdaresi tarafından 2011-2018 yılları arasında Niğde’ye toplam 121 milyon 151 bin 959 TL’lik ödenek aktarılarak 116 projenin desteklendiğini ve 13 bin 248 hektar alanın sulamaya açıldığını belirten Şimşek, "Bugün düzenlediğimiz bu çalıştayın temel amaçlı ise yaptığımız proje kapsamında ilimizdeki YAS Kooperatifleri ölçeğinde tarımsal üretim yapan çiftçilerimiz üzerindeki su ve enerji maliyetini araştırmak ve mevcut sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ile elde edilebilecek olası kazançları ortaya koyarak çiftçilerimiz üzerinde farkındalık oluşturmaktır. Projenin hayata geçirilmesi ve yapılacak örnek uygulama birlikte hem çiftçilerimiz üzerindeki su ve enerji maliyetlerini hafifletmek hem de YAS kaynaklarının verimli kullanımı ile bu kaynakların gelecek nesillere aktarılması mümkün olacaktır. Bunların yanı sıra bu proje ile tarımsal üretimde verim artışı sağlanacak böylece tarımsal faaliyetler cazip hale getirilecek, bu da kırsaldan kente göçün önüne geçecektir" diye konuştu.
Konuşmanın ardında katılımcılara proje hakkında sunum yapıldı.
FOTOĞRAFLI