IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2015 09:37
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, patateste depolama kayıplarının çok fazla olduğunu söyledi.
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, yüzde 80’i su olan patateste depolama kriterlerine dikkat edilmezse ürün kayıplarının çok fazla olabileceği konusunda uyardı.
Patates hasadının sonuna gelindiği şu günlerde depolama konusunda üreticileri uyaran Başkan Veli Kenar, Çeşitli depolama yöntemleri olduğunu belirterek ilkel bir depolama yöntemi olan evlerin altındaki kiler tipi yapılarda patates depolama ile yüzde 20’leri aşan bir ürün kaybı söz konusu olduğunu ifade etti.
Başkan Kenar, “Kaya oyma veya mağara şeklindeki depolar içerdikleri nem ve sıcaklık patatese uygun olduğundan (yüzde 90-95 nem ve 5-7 derece sıcaklık) bu depolarda ürün kaybı çok düşük seviyelerde olmaktadır. Ancak tüm ürüne yetecek kadar kaya oyma depo ilimizde mevcut değildir. En uygun patates depolama yöntemi ise modern depolardır. Bu depolarda yumrular depoya konmadan önce bir dizi işlemden geçer. Önce hasat yaraların iyileştirilmesi , daha sonra yumruların soğutulması ve son olarak ta uygun depolama sıcaklığında yumruların tutulması aşamaları gerçekleştirilir” dedi.
Depolama sıcaklıkları tohumluk patateste 3-4 derece, yemeklik patateste 5-7 derece, cips patateste 8-11 derece, parmak patateste ise 6-8 derece civarında olması gerektiğinin altını çizen Kena, “Depo rutubetin yüzde 85-95 olmalı, aynı zamanda havalandırma düzeni de bulunmalıdır. Patates yumrusunun istediği bu şartlar sağlandığı taktirde depoda çillenme , terleme, çürüme gibi kayıpların en aza inecek. Bin bir emekle üretilen patatesin iyi depolanmaması nedeniyle tonlarca ürünün ziyan olması, tarladan çıkan verimin önemli bir bölümünün çiftçiye gelir getiremediğini ve tüketiciye de ulaşmıyor” diye konuştu.
Modern depoların Niğde’de yaygınlaşması gerektiğini söyleyen Veli Kenar, depo kayıplarının önlenmesiyle artan üretim maliyetlerinin azaltılabileceğini ifade etti.