Güncelleme Tarihi:
NİĞDE (AA) - BETÜL ABBAK - Niğde Üniversitesi (NÜ) Merkezi Araştırma Laboratuvarında, güneş paneli yapımında kullanılan yüksek verimli güneş hücresi üretiliyor.
NÜ Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdürü Yrd. Doç. Fuat Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl faaliyete geçen laboratuvarda hetero-junction teknolojisiyle (HİT) 15,6 santimetre ebatlarında yüksek verimli güneş hücreleri ürettiklerini söyledi.
Bu hücrelerin güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine dönüştürdüğünü ifade eden Karakaya, ürettikleri hücrelerin veriminin yüzde 18'in üzerinde (güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüşme miktarı) olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin bilimsel açıdan yurt dışına bağımlılığını en aza indirmek istediklerini belirten Karakaya, "En büyük hedefimiz, güneş paneli yapımında yerli ürünlerin kullanılması. Biz şunun farkındayız; bu bölge, Türkiye'nin güneşlenme açısından en yüksek verimliliğe sahip bölgelerden biri ve bunun mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor. Hem enerjiyi üretmeden önce hücre üretimi hem de yüksek teknoloji konusunda da bu bölgenin birikime sahip olmasını istiyoruz" diye konuştu.
Karakaya, Türkiye'nin yerli kaynaklarla özellikle yenilenebilir enerji konusunda atılım yapması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Temeli dış teknolojiye dayalı hücrelerin getirilerek kurulması ya da panel haline getirilmesi, panellerin direkt yurt dışından getirilmesi, ülke ekonomisi için bir zarar. Bu teknolojinin Türkiye'de üretilmesi oldukça önemli. Ar-Ge merkezi olarak, bu bölgeye yatırım yapmak isteyen sanayicilere sahip olduğumuz birikimi aktararak seri üretime geçmelerine yardımcı olmayı planlıyoruz."
- "Bu verimlilikte güneş hücresi üreten tek laboratuvarız"
NÜ Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Seyhan ise laboratuvarda kimyasal buhar kaplama tekniğiyle silisyum tabanlı güneş hücresi ürettiklerini belirterek, "Bir hücreyi yaklaşık 3 saatte üretebiliyoruz. Şu andaki verimliliğimiz yüzde 18'in üzerinde. Bu verimlilikte Türkiye'de şu anda bu teknolojiyle 4,5 watt gücünde güneş hücresi üreten tek laboratuvarız. Bu anlamda da gururluyuz. 4,5 watt enerjinin karşılığı 3 kalem pilin gücüne denk gelmektedir" dedi.