IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2015 14:57
NİĞDE VALİLİĞİ TARAFINDAN KAMU GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASINA YÖNELİK İL GENELİNDE ÖZEL İŞLETMELERE GÜVENLİK KAMERASI TAKTIRMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ.
Niğde Valiliği tarafından Kamu Güvenliğinin sağlanmasına yönelik il genelinde özel işletmelere güvenlik kamerası taktırma zorunluluğu getirildi.
Kamera takmayan işletmelere Kabahatler Kanununda yer alan
hükümler doğrultusunda gerekli cezai işlemler uygulanacağı bildirildi.
Niğde’ Valiliği tarafından alınan kararda: “Niğde’de suç ve suçlulukla etkin mücadele kapsamında asıl sorumluluk sahibi olan güvenlik kuvvetleri değişen ve daha karmaşık hale gelen suçlan öncelikle önlemeye çalışmakta, eğer suç işlenmiş ise suçluların yakalanmasına yönelik çalışmalara hız vermektedir. Bu çerçevede görev anlayışını, eğitimini, yöntemlerini, araç ve gereçlerini çağa ayak uyduracak şekilde yeniden ele almış, güvenlik hizmetlerinin en kısa sürede ve en yüksek hizmet kalitesiyle halka sunulması yaklaşımını benimsemiştir.
Bu çerçevede, yaya devriye ve motorize ekip hizmetlerini artırmış, personel yapısında
uzmanlaşmaya ağırlık verilmiş, toplum destekli güvenlik hizmeti kapsamında, halkımızın suç ve suçlulukla mücadeleye etkin katılımını sağlamak, kaygılarını azaltmak maksadıyla, halkımızla her mecliste bir araya gelmeye ve güvenlik ihtiyaçları giderilmeye çalışılmıştır.
Ancak, kolluk tarafından alman bu tedbirlere rağmen, özel işletmelerin güvenlik
eksikliklerinden dolayı hırsızlık olaylarının meydana geldiği, iş yeri sahipleri ve çalışanları ile ev sakinlerinin üzerinde endişe yarattığı, zor emeklerle kazandıkları ve sahip oldukları birikimlerin suç olgusu içerisindeki kişilerin eline geçmesine ve bu kişilerin haksız kazanç sağlamasına neden olduğu görülmüştür. Bu kapsamda, özel işletmelerde kollukça tespit edilen güvenlik eksiklikleri giderildiği takdirde, suçla mücadelede başarı seviyesinin artacağı değerlendirilmektedir” ifadeleri kullanıldı.
Bu kararın uygulanmasında özel İşletme: Banka ve bankamatik, benzin istasyonu, lokanta, alışveriş merkezi işyerleri, otogar ve istasyonlar, kuyumcular, döviz Büroları iş hanları, büyük marketler, oteller sanayi siteleri, internet kafeler, özel hastaneler, dershaneler, özel okullar, çav bahçeleri umuma açık eğlence ve dinlenme yerleri, semt pazarlan, araç kiralama şirketleri, , oto galericiler, büyük yerleşim siteleri, sebze ve meyve komisyoncuları, para veya değerli evrak dolaşımının olduğu özel kurum ve ya kuruluşlar, terminal, minibüs ve taksi durakları, metro istasyonları, eczaneler, özel sağlık kuruluşları, spor tesisleri, dinlenme tesisleri, petrol istasyonları, kahvehane, oyun salonu, bar, birahane, gazino, disko, diskotek, pavyon ile ruhsatlı umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini kapsıyor.
Bu karar kapsamında kullanılacak olan kamera ve kayıt cihazlarının
Bulunması gereken özellikler ise şu şekilde:
İç ve dış mekanlara kurulu bulunan kameraların görüş alanı izlenecek yem hakim olacak şekilde konuşlandırılacak, yüksek çözünürlük, ve day/night infrared, gündüz/gece görüş özellikleri olması gerekmektedir. Güvenlik kameraları monte edilirken, yükseklik ve görüş açılan iyi hesaplanmalı, kişilerin yüzü ile eşkallerini en sağlıklı şekilde belirlemeye yardımcı olmalıdır. Güvenlik kameralarında, çevresel ve mevsimsel şartlar değerlendirilerek, darbe ve sabotajlara karşı korumalı kutular tercih edilmelidir. Karanlık ortamlarda da net görüntü alacak ve kayıt yapacak türdeki kameralar, aydınlatmalım
yeterli olmadığı yerlere yerleştirilmelidir. Kayıt cihazları 7/24 sistemli ve en az 30( gün) süreli görüntüleri saklayabilme özelliğine sahip
olmalıdır. Güvenlik kameralarının arşiv görüntülerine kayıt cihazından tarih ve saat girilerek kolayca ulaşılabilmeli, gerektiğinde güvenlik güçlerinin kullanımına anında sunulabilmelidir,
Kayıt cihazındaki görüntülerin standart güvenlik monitörlerinden dc izlenebilmesi için anolog
video çıkışı (Compasite) bulunmalıdır. Kayıt cihazları yüksek çözünürlüklü ve USB Flash Bellek girişli olmalıdır.
Elektrik kesintilerine karşı, kurulan güvenlik sistemleri ile kayıt cihazları yedek enerji
kaynaklan (UPS Güç Kaynağı) ile desteklenmelidir.
Kayıt cihazları konusunda uzman olmayan kişilerin kurcalamaması için ve ayrıca art niyetli
sabotajlar , darbeler, nem ve suya karşıda kilitli kapalı bir bölme veya dolap içerisinde muhafaza edilmelidir.
Güvenlik kameraları ile kayıt cihazları periyodik bakımları yaptırılarak, devamlı surette çalışır vaziyette tutulmalı, arızalı olanlar derhal tamir ittirilerek tekrar aktif hale getirilmelidir.
Yapılacak adli ve idari işlemler nedeniyle bu görüntüler istenildiğinde güvenlik güçlerine teslim edilecektir. Güvenlik güçlerince istenildiğinde, kamera kayıtların olmadığı, cihazların arızalı olduğu, elektrik kesintisi vs. suretlerle görüntülerin verilememesi konusu kötü niyetle bu kararların ihlali olarak değerlendirilecektir.
Alınan kararlara uymayan özel işletmelere Mülki İdare Amirleri tarafından 5326 sayılı Kabahatler Kanununda yer alan hükümler doğrultusunda gerekli cezai işlemler yapılacağı bildirildi.