IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2015 14:57
NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. YILMAZ YÜCEL, TÜRKİYE GENELİNDE 11 KİŞİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ DOMUZ GRİBİ HAKKINDA AÇIKLAMADA BULUNDU.
Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, Türkiye genelinde 11 kişinin hayatını kaybettiği domuz gribi hakkında açıklamada bulundu. Domuz gribinin, A(H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalık olduğunu dile getiren Müdür Yücel, “Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. Bu virüse domuz gribi denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin tespit edilmiş olmasıdır. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.Ülkemizde 11 vakayı domuz gribinden kaybettik salgının göründüğü iller arasında Antalya, Kocaeli, Sivas, Mersin, Samsun yer almaktadır.İlimizde
Domuz gribinin bulaşma yollarından söz eden Müdür Yücel; “Mevsimsel griple aynı şekilde bulaşmaktadır. Grip, hasta olan kişilerin öksürmesi, hapşırması sırasında etrafa saçılan damlacıklar aracılığı ile ve yine bu enfekte damlacıkların bulaştığı enfekte yüzeylere elle temas edilmesi ve ellerin yıkanmadan ağız, burun ya da göze götürülmesiyle hastalık bulaşmaktadır. Influenza virüsleri cansız yüzeylerde, ortamın ısı ve nem durumuna göre 48 saate kadar canlılığını koruyabilmektedir. Öksürük ve hapşırma sırasında etrafa saçılan damlacıkların bulaştığı ve eller vasıtasıyla bulaştırılan her türlü yüzey (masa, sandalye, kapı kolu, elektrik düğmesi, trabzan, telefon, klavye, vb) bulaşma kaynağıdır. Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar. Kişilerin hastalık belirtileri devam ettiği sürece potansiyel bulaştırıcı olarak kabul edilmelidir. Aşağıda belirtilen çeşitli kişisel basit önlemler ile sadece gripten değil, grip gibi damlacık yoluyla bulaşan tüm hastalıklardan kendimizi korumamız mümkündür. Ancak, esas en etkili korunma yolu aşılamadır” diye konuştu.
Domuz gribinden korunma yollarından da söz eden Yücel; “Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu tek kullanımlık kağıt mendil ile kapatınız. Mendili kullandıktan sonra çöp sepetine atınız. Mendil yoksa kolunuzun içine hapşırınız.Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Su ve sabuna ulaşamadığınız yerlerde alkol içeren el dezenfektanları kullanabilirsiniz.Ellerinizi yıkamadan gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.Hasta olanların ziyaretine gitmeyiniz, bir metreden daha yakınında bulunmayınız, mecbur kalırsanız tıbbi maske kullanınız. Gribe yakalanırsanız veya hastalık belirtileri gösterirseniz, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz. Hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz. Dışarı çıkmak zorunda kalırsanız tıbbi maske takınız. Ancak ciddi hastalık belirtileri olursa, doktora gidiniz. Solunum sıkıntısı, sık sık nefes alıp verme, bilinç bulanıklığı, aşırı ishal ve kusma, aşırı halsizlik gibi belirtiler olduğunda veya 3 günden uzun süredir ateş devam ettiğinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidiniz. Gripli hastaların pek çoğu ilaçsız olarak iyileşmektedir. Hafif şikayetleri olan hastalar için destek tedavisi ve istirahat yeterlidir. Ancak ciddi hastalık belirtisi olan hastaların hastaneye yatırılarak antiviral ilaç başlanması gereklidir. Ciddi hastalık belirtisi olmasa da risk grubunda bulunan hastalara da ayaktan doktor kontrolünde antiviral ilaç başlanabilmektedir. Antiviral ilaçlar, doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kullanılmamalıdır.Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, damlacıkların saçıldığı, eller vasıtasıyla yayıldığı ve ellerin sık temas ettiği yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar, vb) sık sık temizlenmesi önemlidir. Temizlik için günlük kullanılan sabun ve el dezenfektanları yeterlidir” dedi.