Güncelleme Tarihi:
Ali KADI/NİĞDE,(DHA)-NİĞDE İl Sağlık Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara aşırı et ve şekerleme tüketimi konusunda uyarılarda bulundu.
Değirmencioğlu, taze kesilmiş etin sindiriminin çok zor olduğu, tatlı seçiminin de sütlü ve meyveli tercih edilmesi gerektiğini belirterek, "Aşırı et ve şekerleme tüketimi mide, kalp ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Hayvansal kaynaklı proteinlerin büyük bir kısmını etler oluşturmaktadır. Fakat hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri fazla olduğundan tüketim miktarlarına dikkat edilmesi gereklidir. Bu yüzden vatandaşlarımıza kurban etiyle birlikte sebze tüketmelerini öneriyorum. Ayrıca günde en az 2-2,5 litre su tüketilmelidir"dedi.
TAZE ETİN SİNDİRİMİ ÇOK ZOR
Taze kesilmiş etin sindiriminin çok zor olduğuna da dikkat çeken Değirmencioğlu, bayram ziyaretlerinde ikram edilen çay ve kahvenin de aşırıya kaçması durumunda uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları ve mide problemlerinin ortaya çıkabileceğini belirterek şunları söyledi:
"Etlerin tamamı hemen tüketilemeyeceğinden saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir. Doğru saklama yöntemlerinin kullanılması ile besin değeri kayıplarını en aza indirgeyerek, mikroorganizmaların çoğalmasını engellenmiş oluruz. Vatandaşlarımıza buzdolabında 1-2 gün bekletilmiş eti tüketmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü taze kesilmiş etin sindirimi çok zordur. Hazımsızlık yapabilir. Bunu önlemek için etleri pişirirken, kavurma ve kızartma yerine buğulama, haşlama, ızgara olarak tüketilmelidir.”
FOTOĞRAFLI