Güncelleme Tarihi:
NİĞDE Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, Türkiye’de kişi başına düşen süt tüketiminin yıllık 24 litre civarında olduğunu bu miktarın birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerinde yer aldığını söyledi.
Dünya Okul Süt Günü dolayısıyla yazılı açıklamada bulunan Değirmencioğlu, "Süt, bebeklikten yaşlılığa kadar vücudun gelişmesi, güçlenmesi ve sağlığın korunması için gerekli besin öğelerini içeren çok önemli bir besindir. Bu yüzden insan vücudu için kolayca sindirilebilir ve rahatlıkla kullanılabilir. Okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarda büyüme ve gelişme oldukça hızlıdır. Bu sebeple besin öğelerine olan gereksinim yaşamın diğer dönemlerine göre daha fazladır. Süt ve süt ürünleri enerji ve besin ihtiyacını karşılamada hem çocuklarda hem de yaşamın her döneminde çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle çocukluk, emziklik ve yaşlılık döneminde süt tüketimine özen göstermek gerekir. Kalsiyumun temel kaynağı olan süt ve süt ürünlerinin yetersiz alımında osteoporoz (kemik erimesi), kemik ve diş gelişiminde sıkıntılar, göz sağlığında bozulmalar, bağışıklık sisteminde zayıflama, sinir ve sindirim sisteminde düzensizlikler meydana gelebilir. Süt vitaminler,enzimler ve birçok yararlı maddeyi bünyesinde taşımaktadır. Günde bir bardak süt içen bir çocuk protein ihtiyacının yüzde 35’ini, kalsiyum ihtiyacının yüzde 52’sini, B12 vitamini ihtiyacının yüzde 98’ini karşılayabilmektedir. Yapısında bulunan yağ asitleriyle çocuğun beyin gelişimi için gereklidir. Günde en az iki bardak süt içerek vücudun vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanmaktadır" diye konuştu.
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de süt ve süt ürünleri tüketim düzeyinin önerilen miktarların çok altında olduğunu belirten Değirmencioğlu, "Türkiye’de kişi başına düşen süt tüketimi yıllık 24 litre civarındadır. Bu miktar birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir. İçecekler arasında çay, su ve özellikle gazlı içeceklerden sonra süt tüketimi 4. sırada bulunmaktadır"dedi.
Ali KADI/NİĞDE,(DHA)
FOTOĞRAFLI