IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2015 16:40
NİĞDE’NİN ÇARIKLI KÖYÜNDE YERALTI DEPOLARINDA YETİŞTİRİLEN İSTİRİDYE MANTARI VE KÜLTÜR MANTARININ HASADI YAPILDI
Niğde’nin Çarıklı köyünde yeraltı depolarında yetiştirilen istiridye mantarının hasadı yapıldı.
Vali Kılıç, Çarıklı köyünde İstiridye mantarı yetiştiren üreticileri ziyaret ettikten sonra mağaralarda yetiştirilen mantarların hasadını yaptı.
İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü projesi kapsamında Halk Eğitim Merkezi öncülüğünde 1 uzman 21 kursiyerin yeraltı depolarında yetiştirdiği istiridye mantarının ilk hasadı yapıldı.
Mantar hasadına Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde İl Genel Meclisi Başkanı Mahmut Peşin, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, kurum müdürleri ve köylüler katıldı.
Yeraltı depolarında yetiştirilen mantarların tadına bakan Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Kapadokya’yı Kapadokya yapan tarihte yer altı mağaralarında insanların ürünlerini bu mağaralarda depoladığını söyledi.
Vali Kılıç, “Geçen ay başlattığımız mantar üretme projesinde hasat için buradayız. Mantarları hasat ettik. Yaptığımız hesaplamalara göre, yer üzerinde beton binalarla yapılan mantar üretme tesislerine göre, yeraltında bizim yapacağımız bu alanlarda fevkalade bir işletme maliyeti düşüklüğü elde edeceğiz. Diğer beton binalarda yılın belirli aylarında yılda 1 veya 2 sefer hasat alma imkanı varken bizim yer altı depolarında en az 3 hasat alma şansımız var. Bu örnekte gördük ki bizim harcadığımız para bir sezonda çıkıyor yatırım maliyeti olarak ve üzerine de yüzde 30 civarında kar bırakıyor” dedi.
Yeraltı depolarının, soğuk hava depolarına göre ürünlerin kalitesinin daha çok arttığını vurgulayan Kılıç, Misli ovasında yeraltı depolamanın önemini anlattı.
Vali Kılıç konuşmasında, “Tarihte Kapadokya’yı Kapadokya yapan en önemli unsurlardan olan insanlar evlerini altında mağaralar yapmış. Bu mağaralarda ürünlerini depolamışlardır. Coğrafyanın özelliği ve bu özelliğin insanlığa sunduğu iyilik olarak yeraltındaki depolar bizim modern soğuk hava depolarından çok daha yüksek kalitede saklama özelliğine sahiptir. Soğuk hava depolarında depoladığımız patatesler kilo kaybederken, bu mağara depolarda su kaybetmeden daha da genç ve daha da taze olduğu izlenmektedir. Bin metre küplük soğuk hava deposunu şuan 700 bin TL’ye maal ederken, şuan inşa edilen yeraltı mağaralarını 30 bin TL’ye maal ediyoruz, yani 200’de 1 fiyatına maal ediyoruz. Dolayısıyla kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması açısından bölgemizde soğuk hava depoları yerine yeraltı mağaraları inşa etmek hem ilk yatırım noktasında ucuzdur, hem de işletme maliyeti sıfırdır. Diğer taraftan da ürünün saklama kapasitesi diğer soğuk hava depolarına göre çok daha üstün olmaktadır” dedi.
İl Özel İdaresi tarafından yeraltı depolamaya büyük önem verileceğini söyleyen Kılıç, “Bu yıl İl Özel İdaremizle başlattığımız programla Misli ovasında ürettiğimiz patatesin depolanabileceği büyüklükte hatta daha fazla kapasitede yeraltı depoları inşa etmeyi planlıyoruz. Yeraltı depolarının bir özelliği de yaz ve kış belirli bir sı4caklıkta kalmakta ve sıcaklık havalandırma bacaları açılarak veya afif ısıtmayla dengelenmektedir” dedi.