Gıda Mühendisliği Bölümü Doğal Biyokoruyucu Geliştirdi

Güncelleme Tarihi:

Gıda Mühendisliği Bölümü Doğal Biyokoruyucu Geliştirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2015 12:22

Gıda Mühendisliği doğal biyokoruyucular geliştirdi.

Niğde Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından gıda endüstrisinde kullanılan kimyasal koruyuculara alternatif olarak doğal biyokoruyucular geliştirildi.
Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zeliha Yıldırım tarafından yürütülen çalışmalarda gıdaların güvenliğini ve raf ömrünü artırmak amacıyla gıda endüstrisinde kullanılan, ancak bilinçli tüketicinin çok tercih etmediği kimyasal koruyuculara alternatif olarak insan sağlığı açısından hiçbir risk taşımayan doğal biyokoruyucular geliştirildiği belirtildi.
Yapılan çalışmalarda boza ve peynirden elde edilen insan sağlığına yararlı bakterilerin insanlarda hastalığa neden olan gıda kaynaklı patojen ve gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmaların gelişimini önleyen ve öldüren maddeler salgıladıkları bulundu.
Elde edilen biyokoruyucuların et ve sütte kullanıldığında gıdaların raf ömrünü arttırdığı ve gıdalarda bulunan hastalık etmeni mikroorganizmaları imha ettiği ifade edildi.
Prof. Dr. Zeliha Yıldırım’ın yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK destekli başka bir çalışmada ise insan ve hayvanlarda ciddi hastalıklara ve hatta doktor kontrolü altına alınmadığı durumlarda ölümle sonuçlanan vakalara neden olan Salmonella ve E.coli O157:H7 bakterilerini öldüren bakteriyofajlar bulunduğu kaydedildi. Bulunan bakteriyofajların gıdalarda kullanımı ile ilgili çalışmaların devam ettiği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!