Dahiliye Uzmanı Dr. Özgür Günay:

Güncelleme Tarihi:

Dahiliye Uzmanı Dr. Özgür Günay:
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2016 12:39

Niğde Devlet Hastanesi Uzman Doktor Özgür Günay, 4 Şubat Dünya Kanser günü ndeniyle bir açıklama yaptı.

4 Şubat Dünya Kanser günü nedeniyle açıklama yapan Niğde Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Özgür Günay, Kanserde erken teşhisin önemine vurgu yaparak, Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu ve bu iyileşme oranının erken teşhis ile doğru orantılı olduğunu söyledi.
4 Şubat Dünya Kanser günü nedeniyle yazılı açıklama yapan Uzman Doktor Özgür Günay, Kanserin tanımını yaparak erken teşhis ile tedavi yöntemlerinden bahsetti. Doktor Günay açıklamasında, ‘vücudumuzda tüm organlar hücrelerden oluşur. Sağlıklı vücut hücreleri bölünebilme yeteneğine sahiptirler. Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların onarılması amacıyla bu yeteneklerini kullanırlar. Fakat bu sınırlıdır, sonsuz bölünemezler. Sağlıklı hücre gerektiği kadar bölünür. Buna Karşın kanser hücreleri kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar. Zamanla birikerek tümörleri (kitleleri) oluştururlar. Tümörler normal dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler yada tahrip edebilirler. Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa vücudun diğer bölgelerine gidebilirler. Kanserin bu şekilde yayılmasına metastaz adı verilir. Kanserin sebebi henüz kesin olarak bilinmemektedir. Kanser için risk faktörleri yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aile öykülerine bağlı olarak değişir. Genel olarak sigara,alkol kullanımı, bazı kimyasal maddeler (Katran,benzin,boyalar asbest vb.) bazı virüsler,hava kirliliği, kötü beslenme alışkanlığı gibi nedenleri arasındadır’ dedi.
Kanserin belirtilerinden bahseden Günay, ‘ Kanseri belirtileri köken aldığı doku ve organlara göre değişir. Hatta belirti ve bulgu vermeden muayenede veya kontrolde kanser tanısı konulabilir. Belirti olarak memede veya vücudun herhangi yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler. İyileşmeyen yaralar, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme kanama renk değişikliği yara. Büyük küçük abdest yapmaktaki değişiklikler, rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı belirtilerindendir. Kanserden korunmak için düzenli ve dengeli beslenmek, günlük diyette sebze ve meyveler bulundurmak, yağlı yiyeceklerden kaçınmak, tuzlanarak tütsülenerek ve nitritlerle korunarak saklanan yiyeceklerden uzak durmak, spor yapmak koruyucu ölenler arasındadır. Kanser tedavi olarak cerrahi,radyoterapi,kemoterapi,hormonal tedavi ve biyolojik ajanlar olarak çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Sonuç olarak kanserden korkmamalıyız. Korku doktora gitmeyi önler ve tanıyı geciktirir. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu ve bu iyileşme oranının erken teşhis ile doğru orantılıdır. Tüm kanserlerin yaklaşık üçte ikisi potansiyel olarak önlenebilir niteliktedir v erken tanı ile halen yüzde 50 olan kür oranları yüzde 95’lere yükseltilebilir. Kanserin belirtileri konusunda uyanık olunmalı ve bu belirtilerin herhangi birini hissettiğimizde doktora başvurmalıyız. Hiç rahatsızlık duymasak da yılda bir kez genel kontrolden geçmeliyiz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!