Güncelleme Tarihi:
Sinan KORKMAZER/ NEVŞEHİR,(DHA) - NEVŞEHİR Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, Nevşehir’in kuruluş hikayesi ile vakıfların geçmişten günümüze kadar ki çalışmalarını anlattığı, bir yıllık bir çalışma sonrasında 'Antik Kapadokya’nın incisi: Nevşehir’in Kuruluşu' kitabını basın toplantısıyla tanıttı.
Kentte yaklaşık 3 yıldır görev yaptığını belirten Vali Yardımcısı Kayhan, görev yaptığı tüm yerlerin kuruluşu, önemli kişileri, özellikleri, tarihi, turistik ve kültürel özelliklerini araştırdığını söyledi. Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Tarih Bölümü’nde yüksek lisans çalışması yaptığını açıklayan Kayhan, "Konu tarih olunca da şehrin tarihine ilgi duymamak mümkün değildir. Bu konuda tez çalışması yapmaya karar verdim. Yaptığım çalışmalar sonunda Nevşehir’in kuruluşunun kökeninde vakıf olduğunu tespit ettim. Osmanlı’da vakıf kültürü bulunuyor. Hayır duygusunun müesseseleşmesi olan vakıflar, gelişmiş teknolojiye de ayak uydurmuştur. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de milletimize önemli hizmetler sunuyor. Vakıfları önemsediğim, Nevşehir’in de Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Vakfı aracılığıyla kurulduğu için konuya ilgi duydum. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden araştırma izni aldım. Buradaki Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Vakfı’nın orijinal belgelerini inceledim, tercüme ve fotoğraflarının örneklerini aldım. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, 3. Ahmet zamanında görev yapıyor. Nevşehir’in kuruluşunda da padişah olarak 3. Ahmet’in imzası bulunuyor" diye konuştu.
Vali Yardımcısı Kayhan, Sadrazam Damat İbrahim Paşa’nın kurduğu vakıf aracılığı ile Ürgüp İlçesi'ne bağlı Muşkara adında bir köy olan Nevşehir’i imar ettiğini ve Padişah 3. Ahmet’in imzası ile de şehir konumuna yükselttiğini anlattı. Kayhan, "Gerçekten, eğer Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın çalışmaları olmasaydı, Ürgüp il olurdu, Nevşehir diye bir il olmazdı" dedi.
Nevşehir Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, 400 sayfalık kitabını bir yıllık bir çalışma sonrasında hazırladı. Birinci bölümünde vakıflarla ilgili geniş bir bilgi veriliyor. Burada vakıfların hukuki yeri, İslam dinindeki önemi, Peygamber Efendimiz’den günümüze kadar konunun uzmanlarının vakıflarla ilgili görüşleri, vakıfların yaptıkları hizmetler ayrıntılarıyla yer alıyor. İkinci bölüm Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Vakfı’nın çalışmaları, yaptığı hizmetler anlatılıyor. Burada vakfa ait orijinal metinlere de yer veriliyor. Üçüncü bölümde ise, Padişah 3. Ahmet döneminde vakıflarla ve Nevşehir’le ilgili yayımlanan fermanlara yer veriliyor. Son bölümde ise Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa ve Padişah 3. Ahmet’in fotoğrafları ile birlikte geçmişten günümüze kadar Nevşehir’i anlatan fotoğraflara yer verildi.
FOTOĞRAFLI