IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2015 12:30
NEVŞEHİR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ’NDE AÇILAN TÜBİTAK BİLİM FUARI’NDA OKUL ÖĞRENCİLERİ TARAFINDAN HAZIRLANAN ELEKTRİK, KİMYA VE TASARIM PROJELERİ SERGİLENDİ. FUARDA OKUL ÖĞRENCİLERİ TARAFINDAN HAZIRLANAN "GÖRME ENGELLİLERİN ÖNLERİNDEKİ ENGELE ÇARPMALARINI ÖNLEYEN GÖZLÜK PROJESİ" BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ.
Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde açılan Tübitak Bilim Fuarı’nda okul öğrencileri tarafından hazırlanan elektrik, kimya ve tasarım projeleri sergilendi. Fuarda okul öğrencileri tarafından hazırlanan "Görme Engellilerin Önlerindeki Engele Çarpmalarını Önleyen Gözlük Projesi" büyük ilgi gördü.
Okul bahçesinde gerçekleştirilen ve okulan Elektrik, Elektronik ve Makine bölümlerinde öğrenim gören 40 öğrenci tarafından hazırlanan 30 projenin sergilendiği Tübitak Bilim Fuarı’nın açılışı İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Doğan Kürekli tarafından gerçekleştirildi. Öğrenci velilerinin de büyük ilgi gösterdikleri fuarda öğrenciler tarafından hazırlanan elektrik, kimya ve tasarım projeleri sergilendi.
Fuarda en büyük ilgiyi ise Elektronik Bölümü 11. Sınıf öğrencileri İdris Toraman ve Mehmet Kolatan tarafından hazırlanan "Görme Engellilerin Önlerindeki Engele Çarpmalarını Önleyen Gözlük Projesi" gördü.
Herhangi bir engeli sensör yardımıyla gördüğü cisimleri, titreşime ve sese dönüştürerek görme engellileri uyaran ve Kayseri Teorik Fizik Yarışması’nda bölge üçüncüsü olan projeleri hakkında bilgi veren İdris Toraman, görme engellilerin önündeki engeli bir uyarı sistemi ile onlara bildirim yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla bu projeyi gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Toraman: “Herkes hayatta engelli olma riski ile karşı karşıyadır. Bu yüzden engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul etmek ve bunların hayatlarını toplumda kolay bir şekilde devam ettirebilmelerini sağlamak hepimizin görevi olmalıdır. Projemizi görme engellilerin sorunlarına katkı sağlamak için yaptık. Görme engelliler ayak, diz ve gövde seviyesindeki engelleri baston ve benzeri cisimlerle fark edebilmektedir. Fakat baş seviyesindedki engeller kolayca fark edilememekte ve bu tip cisimler yaralanmalara sebep olabilmektedir. Projemiz ile bu sorunun çözümünün yanında, belli mesafedeki cisimlerin algılanması ve sesli bir uyarı sistemi ile görme engellinin uyarılması durumunu gerçekleştirdik” dedi.
Projenin çalışma prensibi hakkında da bilgi veren Toraman, regülatör devresi ile devre kısımları için çalışma gerilimi elde edildiğini belirterek cisimden yansımalı sensör vericisinden gönderilen infrared ışığın sensör önüne bir cisim geldiğinde cisimden yansıyarak aynı sensör üzerindeki alıcıya ulaştığını kaydetti Toraman: “Aynı sensör üzerindeki alıcıya ulaşan infrared ışık optik sensör çıkışında bir gerilim meydana getirir. Eğer sensörün etki alanında bir cisim olmazsa sensör çıkış gerilimi üretmez. Sensörün görüş alanına bir cismin girmesi sonucu sensör çıkışında elde edilen gerilim devrede anahtarlama elemanı olarak transistörü iletime geçirir. Transistörün iletime geçmesi ile kıyaslayıcı olarak kullanılan işlemsel yükselteç giriş gerilimi ile referans gerilimi kıyaslanır. Kıyaslama sonucunda vref olunca işlemsel yükselteç çıkışı +5 Volt olur. İşlemsel yükselteç çıkışına bağlı olan buzzer çalışır ve ses vermeye başlar. Bu şekilde görme engelli uyarılmış olur” diye konuştu.