Nevşehir'deki tarihi kilisede restorasyon için ön hazırlık sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Nevşehirdeki tarihi kilisede restorasyon için ön hazırlık sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 13:05

Nevşehir'deki tarihi kilisede restorasyon için ön hazırlık sürüyor

Haberin Devamı

Sinan KORKMAZER/ NEVŞEHİR,(DHA) -NEVŞEHİR'de geçen yıl keşfedilen dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşiminde ortaya çıkartılan tarihi kilisede gerçekleştirilmesi planlanan restorasyon ve konservasyonuna yönelik ön hazırlık çalışmaları sürüyor.
Belediye ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) işbirliği ile 11 mahalleyi içine alabilecek şekilde gerçekleştirilen Kale ve Etrafı Kentsel Dönüşüm projesi uygulama çalışmalarında keşfedilen dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşiminde , arkeolojik araştırma ve temizleme çalışmaları aralıksız devam ediyor. Belediye’nin öncülüğünde süren çalışmalarda ortaya çıkartılan tarihi kilisede önümüzdeki günlerde gerçekleştirilmesi planlanan restorasyon ve konservasyon için gerekli ön hazırlıklar çerçevesinde bilimsel değerlendirmeler de devam ediyor.
Bu amaçlı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkezi ve Bölge Laboratuvarı Müdürü Ali Osman Avşar ve Duvar Resmi Konservasyon uzmanı Gülseren Dikilitaş, kilisedeki mevcut durum incelemesinin ardından nem ve sıcaklık ölçümleri yaptı ve laboratuvarda yapılacak analizler için de örnekler aldı. Duvar resmi ve taşıyıcı ana kayanın konservasyon durumunun da incelendiği çalışmalar için de bir rapor hazırlanacağı belirtildi. 2 günden beri dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşiminin bulunduğu bölgede incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkezi ve Bölge Laboratuvarı Müdürü Ali Osman Avşar ve Duvar Resmi Konservasyon uzmanı Gülseren Dikilitaş, söz konusu çalışmalara ilişkin olarak Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’i ziyaret ederek, çalışmalara ilişkin bilgiler aktardı.
Müze Müdürü Ertuğrul Murat Gülyaz’ın da hazır bulunduğu ziyarette Belediye Başkanı Hasan Ünver, bölgedeki sürdürülen arkeolojik araştırma ve temizleme çalışmalarının tamamen bilimsel bir düzey içerisinde gerçekleştirilmesi için her türlü çabanın gösterildiğini belirtti. Sürdürülen çalışmalarla bölge turizminin de önemli bir gelişim süreci içerisine gireceğine inandığını söyleyen Ünver, 2018 yılı sonu itibariyle de bölgenin bir bölümünün turizme kazandırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!