Güncelleme Tarihi:
Sinan KORKMAZER/NEVŞEHİR,(DHA)-SON yıllarda Nevşehir’de meydana gelen konut, işyeri ve arazi yangınlarıyla araç yangınlarının çıkış sebebinin genellikle insan kaynaklı olduğunun belirlendiğini ifade eden Nevşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, gerçekleştirilen denetimlerin yanı sıra, meydana gelen yangınların nedenlerine ilişkin bir rapor hazırladı.
Nevşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor oldukça çarpıcı bilgilere yer veriyor. Gerekli tedbirlerin alınmaması veya alınmış olan tedbirlerin amacı dışında kullanımının da yangınların meydana gelmesinde önemli bir etken olduğunun dile getirildiği raporda, yetkililer tarafından yapılan inceleme ve araştırma sonuçlarına da yer verildi.
Nevşehir genelinde kamu ve özel binalara bakıldığında yangın güvenliği adına ciddi eksikliklerin gözlemlendiğinin dile getirildiği raporda, gerek şehir genelinde meydana gelen yangınlar ve gerekse yapılan inceleme ve araştırmalar ışığında belirlenen eksiklikler ve alınması gerekli çalışmalar şu şekilde ifade edildi:
“Son zamanlarda ülkemizde meydana gelen yangınlar can ve mal kaybına sebep olmaktadır. Yangınların çıkış sebeplerine bakıldığında ise daha çok insan kaynaklı hatalardan çıktığı görülmektedir. Gerekli tedbirlerin alınmaması, alınmış olan tedbirlerin ise amacı dışında kullanıldığı yapılan incelemelerde tespit edilmiştir. İlimiz genelinde kamu ve özel binalara bakıldığında yangın güvenliği yönünden birçok eksiklikler vardır. Özellikle binaların baca yalıtımlarının olmaması, kapalı otoparklara girmesi yasak olan LPG’ li veya CNC’ li araçların alınması, binaların çatı aralarının adeta depo gibi kullanıldığı, kazan dairelerinin havalandırmalarının bulunmadığı ve yakıt kazanı ile yanıcı malzemelerin bir arada bulundurulduğu, binaların elektrik tesisatlarında kaçak akım rölesi olmadığı, halen eski sarmalı sigortaların kullanıldığı, Yangına karşı kullanılacak olan Kuru Kimyevi Tozlu (KKT) ve Karbondioksit (CO2) gazlı söndürücülerin bakımlarının yapılmadığı, miadı dolmuş söndürme malzemeleri kullanımı, yangın dolabı içerisinde bulunan sistemin eskimesi, yangın dolaplarının amacı dışında kullanıldığı veya önünün kapatılarak hiç kullanılmadıkları ve su bağlantılarının yapılmadığı, yangın algılama ve alarm sistemlerinin faal şekilde bulundurulmadığı, bir yangın anında yangından kaçış ve acil tahliye için elzem olan yangın kaçış yolları ve yüksek katlı binaların Yangın Merdivenleri apartman sakinlerince kiler, depo, malzeme koyma yeri olarak kullanılmakta olduğu görülmüştür. Ayrıca yangın ihbarı ile olay yerine intikal eden İtfaiye araçlarının hatalı park, itfaiye araçlarına yol vermeme, itfaiyenin çalışmalarına karışarak olay yerinde olması muhtemel patlama, parlama ve zehirlenme gibi durumlara maruz kalınmaktadır.''
FOTOLU