’Iı. Uluslararası Türk Kültürü Araştırmaları Sempozyumu’ Saraybosna’da Düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

’Iı. Uluslararası Türk Kültürü Araştırmaları Sempozyumu’ Saraybosna’da Düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2015 16:37

NEVŞEHİR SEMPOZYUM

İlki Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Saraybosna Üniversitesi iş birliği ile Nevşehir’de düzenlenen ‘Uluslararası Türk Kültürü Araştırma Sempozyumu’nun ikincisi 4-6 Eylül 2015 tarihlerinde Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da gerçekleştirildi.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Saraybosna Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen sempozyumun ilki 2014 yılında Nevşehir’de yapılmıştı. 1950 yılında kurulan ve Balkanlardaki en eski Türkoloji merkezlerinden olan Saraybosna Üniversitesi Doğu Dilleri Bölümü’ne bağlı Türk Dili ve Edebiyatı Kürsüsü’nün 65. Yıldönümü münasebetiyle düzenlenen II. Uluslararası Türk Kültürü Araştırmaları Sempozyumu aynı zamanda Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesinde yapılan ilk Türkoloji sempozyumu olma özelliği taşıyor. Sempozyuma Bosna-Hersek, Türkiye ve komşu ülkelerden gelen 120’den fazla bilim insanı katıldı. Sempozyumun açılış töreninde Felsefe Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ksenija Kondali, Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesi Doğu Dilleri Bölüm Başkanı Dzenita Haveric, Türk Dili ve Edebiyatı Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Kerima Filan, Sempozyum Düzenleme Kurulu adına Prof. Dr. Alena Çatovic, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi adına Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Gönel söz aldı. Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesi Doğu Dilleri Bölüm Başkanı Dzenita Haveric konuşmasında, “II. Uluslararası Türk Kültürü Araştırmaları Sempozyumu’na, yüzyıllar boyunca Türk kültürünü kucaklamış olan Saraybosna şehrinde ev sahipliği yapmak bizim için ayrı bir mutluluk. Özellikle, 65 yıldır Türk Dili ve Edebiyatı ile Türk Kültür ve Medeniyeti’nin araştırıldığı ve öğretildiği Felsefe Fakültesi’nin bu önemli bilimsel toplantının ev sahibi olması bizler için memnuniyet vericidir. Umuyorum ki bu önemli sempozyumun Saraybosna Felsefe Fakültesi’nde düzenleniyor olması Türk Dili ve Edebiyatı kürsüsü ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi arasındaki iyi ilişkilerin daha da güçlenmesine ve derinleşmesine bir vesile olacaktır. Bu iş birliği ve iyi ilişkiler gelecekte akademik personel alışverişi ve öğrencilerimizin dil bilgi ve becerilerini geliştirmeleri amacıyla Nevşehir’e gitmeleri gibi pek çok somut adımla daha da geliştirilebilecektir” dedi. Açılış töreninde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi adına söz alan Doç. Dr. Hüseyin Gönel yaptığı konuşmada, “Türk kültürünün geçmişten bugüne daha iyi bilinmesi ve bilimsel değerlerle ortaya konulması için düzenlediğimiz Türk Kültürü Araştırmaları Sempozyumu’nun ikincisini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Boşnak kültürü, Türk kültüründen derin izler taşımaktadır. Bu iki kültürü birbirinden bağımsız düşünemiyoruz. Ayrıca burada 65 yıldır Türkoloji kürsüsü Türk kültürüne dair araştırmalar içindedir. Bu yüzden sempozyumun ikinci ayağının Saraybosna’da düzenlenmesi çok daha anlamlı ve bir o kadar da önemlidir.
Türkolojinin önemli merkezlerinden biri olma yolunda hızla ilerleyen Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Saraybosna Üniversitesi ile bilimsel anlamda her türlü iş birliği yapmaya hazırdır. Özellikle lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim görmek isteyen öğrencilerimizi Nevşehir’e davet ediyorum” şeklinde konuştu. Doğu Dilleri Bölümü Türk Dili ve Edebiyatı Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Kerima Filan, Türkoloji Kürsüsü Doğu Dilleri Bölümü’nün bir parçası olarak Bosna Hersek’teki Osmanlı mirasını araştırmak amacıyla kurulduğunu, burada yetişen Türkologların bölüm çerçevesinde hem Arapça, hem Farsça hem de Osmanlıca eğitimi alma imkanına sahip olduğunu belirtti. Sempozyumun Düzenleme Kurulu adına söz alan Doç. Dr. Alena Çatoviç ise sempozyuma katkı sağlayan Türk Hava Yolları, Ziraat Bankası, Yunus Emre Enstitüsü, Vitamin Simit ve sempozyum sekreteryasında büyük bir gayretle çalışan Prof. Dr. Sabina Baksic, Mirsad Turanovic, Edina Nurkic ve Mirza Basic’e teşekkür etti.
II. Uluslararası Türk Kültürü Araştırmaları Sempozyumu Bosna-Hersek’in tarihi şehri Mostar gezisiyle sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!