Güncelleme Tarihi:
NEVŞEHİR (AA) - İSRAFİL BARAN - Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde yaşayan 36 yaşındaki Fatih Kılıç, yaz mevsiminde turistik bölgelerde piton, iguana, papağan gibi hayvanlarla gösteri yaparak geçimini sağlıyor.
Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gülşehir'de yıllar önce ailesiyle üzüm yetiştiriciliği ve arıcılıkla uğraştığını ancak yetiştirdikleri ürünlerden yeteri kadar para kazanamayınca babasından izin alarak 16 yaşında Antalya'ya gittiğini söyledi.
Bazı otellerde komilik yaparak para kazanmaya çalıştığını belirten Kılıç, bir Rus turistin yılanla yaptığı gösterinin ilgisini çektiğini, bunun üzerine yılanla gösteri yapabileceğini düşündüğünü anlattı.
Kılıç, 1998 yılında askerden geldikten sonra bir yılan satın alarak çalışmalara başladığını belirterek, "Yılandan ilk başlarda korktuğum için alışmam biraz zaman aldı. Satın aldığım kişiden yılanla ilgili ön bilgi aldım ve deneme yanılma yöntemiyle yılanı eğitmeye başladım. Yılanın eğitimini tamamladıktan sonra gösteri dünyasına atıldım. Sahil bölgelerindeki otellerde, animasyon ekiplerinde yılanla gösteriler yapmaya başladım" dedi.
Yaptığı işe ailesinin ilk başta karşı çıktığını anlatan Kılıç, köyde çiftçiliğe devam etmesi için çok ısrar edildiğini ancak gösterileri ailesine anlattıktan sonra onların da desteğini aldığını söyledi.
Yılanla başladığı gösteri hayatına zamanla farklı hayvanları eğiterek devam ettiğini belirten Kılıç, şunları söyledi:
"Gösterileri geliştirerek ekibime iguana, 1 dişi ve 1 erkek papağanı da kattım. 2005 yılına kadar, eğittiğim hayvanlarla gösteriler yaptıktan sonra sirk gösterilerine yönelerek sihirbazlık, ateş ve yılan sunumları yaptım. Kaplan piton yılanını 6 aylıkken, iguanayı 2 yaşındayken, papağanları ise 35 yaşlarında aldım ve gösterilerimi geliştirmeye devam ettim. Türkiye'de 15 farklı gösteriyi yapan tek kişi benim. Yılan, iguana ve papağan, sihirbazlık, tek teker bisiklet, gerçek elektrik, jonglör, palyaço, iki ayaklı merdiven, 8 sandalye ile denge, hint yoga ve ateş gösterileri yapıyorum."
- "Hayvanları görmek için evime gelenler oluyor"
Bodrum'da yaz sezonunda 50 otelle çalıştıklarını ifade eden Kılıç, gösterilerini yılda yüz binlerce kişinin seyrettiğini, bunun yanında ünlülerin evlerinde düzenlenen doğum günü partilerinde de gösteriler gerçekleştirdiğini belirterek, "Yılan ve iguana ile egzotik yılan dansı, papağanlarla ise korsan papağan gösterisini her hayvan için üçer dakikalık programlar halinde sunuyorum" diye konuştu.
İlçedeki insanların kendisine ilk zamanlar güldüğünü belirten Kılıç, "İnsanlar mesleğimi yadırgarken bir yandan da merak ediyor. Gösteri yaptığım hayvanları görmek için evime gelenler oluyor, fotoğraf çektiriyorlar. Arkadaşlarım yarışmalara katılmamız için çok ısrar ediyor. Yakında yarışma programına katılmayı düşünüyoruz" dedi.
Fatih Kılıç, yıllardır bu sektörde çalıştığını dile getirerek, şunları söyledi:
"Öncelikle insanları sevmek gerekiyor, hayvanları sevmek gerekiyor. Mesleğimiz sabır gerektiren bir iş. Bir insanın sabrı yoksa bu işi yapmasını hiç tavsiye etmem. Sabırdan sonra yetenekli, istekli olması gerekiyor. Ayrıca her yıl düşüncesini ve hayal gücünü katarak gösterileri yenilemesi gerekiyor. Kendi malzemesini, kostümünü kendisi yapması gerekiyor çünkü bizim meslekte her şey çok pahalı."
Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme'ye (CITES) göre düzenlenmiş belgeye sahip olmayan hayvanları kesinlikle satın almadığını vurgulayan Kılıç, "Hayvanları, CITES belgesi olmayan yerlerden kaçak alma taraftarı değiliz. CITES belgesinde hayvanın tüm bilgileri yazılı. Ayrıca animasyon, eğlence sektöründe sigortamı yatırıyorum ve kazancımın yüzde 18'ini vergi olarak veriyorum" ifadelerini kullandı.