Güncelleme Tarihi:
NEVŞEHİR (AA) - BEHÇET ALKAN - Suriye'deki iç savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığınan ve Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde çadırda aileleriyle yaşayan kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne acı hatıralarıyla giriyor.
Ülkenin doğusunda yer alan Deyr ez Zor bölgesindeki saldırılarda yakınlarını kaybeden 32 kişiden oluşan 4 aile, yaklaşık bir aydır Derinkuyu ilçesinde kurdukları çadırda yaşıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü zor koşullarda acı hatıralarıyla karşılayan kadınlar, Suriye'deki savaşın biteceği günü özlemle bekliyor.
Suriyeli kadınlardan Fatma Meryem (52), AA muhabirine yaptığı açıklamada, DAEŞ'in saldırılarında eşini, iki oğlunu ve kardeşinin yaşamını kaybettiğini, sağ kalanların köylerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.
Hayatta kalan diğer çocuklarıyla Türkiye'ye sığındığını, Suriye'deki komşularıyla çalışma ümidiyle yola çıkarak Derinkuyu'ya ulaştıklarını aktaran Meryem, "Dünya Kadınlar Günü'ne çadırlarda bitmeyen acılarımızla giriyoruz. Dünyadaki tüm devlet yetkilileri birlik olsun, bu savaşı durdursun" dedi.
Çocuklarının soğuk hava nedeniyle hastalandığını belirten Meryem, çadırda yaşamın çok zor olduğunu söyledi.
Meryem, "Türkiye'den Allah razı olsun, bizi sınırdan geçirdiler ölümden kurtardılar" ifadesini kullandı.
- "Her şeyimiz yerle bir oldu, evlerimiz köylerimiz yıkıldı"
Sığınmacı kadınlardan Zahre Necmil Abdullah (45) da derme çatma çadırlardaki yeni hayatlarına alışmaya çalıştıklarını söyledi.
Türkiye'ye iki yıl önce sığındıklarını belirten Abdullah, bir süre Şanlıurfa'da kaldıktan sonra tarım işçisi olabilmek ümidiyle Derinkuyu'ya geldiklerini anlattı.
Deyr ez Zor'daki evlerinin ve yaşadıkları mahallenin harabeye döndüğünü dile getiren Abdullah, "Rejim ve DAEŞ saldırıları hiç durmadı. Savaş boyunca çok eziyet çektik, onun için de Suriye'den çıkıp Türkiye'ye sığındık" diye konuştu.
Birçok yakınını DAEŞ ve rejim saldırıları sonucu kaybettiğini, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü acılarla karşıladıklarını anlatan Abdullah, "Her şeyimiz yerle bir oldu, evlerimiz köylerimiz yıkıldı" dedi.
Çadırda yaşama alışmaya çalıştıklarını belirten Abdullah, "Bir evimin olmasını çok özlüyorum. Çok zor durumda kaldık. Savaş bugün bitse hemen bugün köyümüze dönmek isteriz" ifadesini kullandı.
Yaşadıkları acıların izlerini hayatlarından çıkarmanın mümkün olamayacağını anlatan Valha Hüseyinel (21) adlı genç kız da ağabeyi ve iki kız kardeşiyle Türkiye'ye geçtiğini ancak annesi ve yeğenlerinin Suriye'de kaldığını belirterek, hayatlarından endişe ettiği ailesinin diğer fertlerine kavuşacağı günün hayaliyle yaşadığını söyledi.