Güncelleme Tarihi:
NEVŞEHİR (DHA) - TÜRKİYE'nin en uzun nehri konumundaki Kızılırmak’ın ikiye böldüğü Nevşehir’in Avanos ilçesinde çanak ve çömlekçilik, artık tahta tezgahlar yerine, modern tesislerde yapılıyor. Yılda 4 bin ton toprak işlenerek, üretime yönlendiriliyor ve birçok ülkeye ihraç ediliyor.
İlçede, çanak ve çömlek imalatı yapan firmanın yöneticisi Muhammed Parmaksız, Anadolu’da halen yaşatılan en önemli el sanatları mesleği olarak da bilinen Avanos çanak ve çömlekçiliğinin günümüzde de atadan toruna bir miras olarak ulaştığını bildirdi. 90'lı yıllara kadar sadece tahtadan yapılı tezgahlarda testi ve küp olarak üretilen çanak ve çömleğin, Kapadokya bölgesinde turizmin gelişmesi ile birlikte yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistler tarafından da ilgi odağı haline geldiğini belirten Parmaksız, ''Artık modern tesislerde seri üretim yapılıyor. İlk etapta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD ve Uzakdoğu ülkelerine yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz üretimi, artık iç pazara da yönlendirmeye başladık. Avanos ile sembolleşen çanak ve çömlekçilik, artık günümüzde tanıtım amacıyla tahta tezgahlarda yapılıyor. Asıl üretimimiz, modern tesislerde seri üretim olarak devam ediyor. Ürünlerimizi, iç ve dış pazarlara sunuyoruz. Bölgede ilkel yöntemlerle çanak ve çömlek üretimi yapan usta sayısı da seri üretim ile birlikte azaldı. İşletmemizde günde 15-20 bin arasında 300 farklı çeşit ile çanak ve çömlek üretilip iç ve dış piyasaya arz edilebiliyor. Diğer işletmeleri de göz önüne aldığımızda bu rakam 30-40 bin arasında değişebiliyor. Yılda yaklaşık 4 bin ton toprağın işlenip çamur haline getirilerek üretime yönlendirildiği Avanos'ta, ekonomik getirinin ana kaynağı haline gelen çanak ve çömlekçiliğin önümüzdeki süreçte daha da yaygın hale gelmesi en büyük beklentimiz” dedi.
FOTOĞRAFLI