TAPDK'nın kapanması tütüncüleri sevindirdi

Güncelleme Tarihi:

TAPDKnın kapanması tütüncüleri sevindirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2017 16:27

TAPDK'nın kapanması tütüncüleri sevindirdi

Haberin Devamı

MUŞ, (DHA)-Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, KHK ile kapatılan Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun (TAPDK) kapatılmasının isabetli bir karar olduğunu söyledi.
    TAPDK'nın kapatılmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Başkan Şeyhmus Solgun, TAPDK'nın 09 Ocak 2002 tarihli yasayla kurulduğunu ve 8 daire başkanlığından oluştuğunu hatırlattı. TAPDK'nın, yaprak tütün piyasasında tütün üretimi, alımı ve satımı, üretici alıcı anlaşmazlıklarının çözümü, tütün ithalatı ve ihracatı, tütün üreticilerinin örgütlenmesi için kurulduğunu dile getiren Solgun, "Aslında üreticiyi desteklemek için kurulmuştur ama ne yazık ki tam tersi oldu. TAPDK'nın aldığı kararlarla üreticinin bitirildiğinin yeni farkına varılmıştır. Tütün mamulleri piyasasında fabrika kurma izinleri, proje değişik izinleri, üretim izinleri, güncellemeler, ürün satış izin belgelerini gerçekleştirmesi gerekirken, maalesef ülke tamamıyla ithalata bağlandı. Bir an evvel ülkemizin, üreticimizin, çiftçimizin TAPDK'dan kurtulması gerektiğini her platformda gündeme getirmeye özen gösterdik" dedi.
    Dünyanın en kaliteli tütünün Türk tütünü olduğunu dile getirenTürkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, "Dünyada tek başına içilen özelliğe sahip olan tütünümüze sahip çıkmamız gerekir. Türk tütünün, dünya piyasasında oryantal tütünü olarak yeri ayrıdır ama ne yazık ki bizi tamamıyla ithalata bağladılar. Halihazırda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bu görevlerin devredilmesinin olumlu olduğunu düşünüyoruz. Bunun yanı sıra sektörümüzün ekonomik hacmi, üretim ve tüketim boyutu, geniş halk kitleleri ve sektörü düzenleyen yasal mevzuatın gereklerinin yerine getirilmesi ülke ekonomisi ve sektörün menfaatleri açısından avantaj sağlanacaktır" diye konuştu.
    1991 yılında tütün ithalatının 10 bin ton olduğunu vurgulayan Solgun, 2017 yılında bu rakamın 101 bin tona ulaştığını söyledi. TAPDK'nın başarısızlığının en büyük göstergesinin bu olduğunu ifade eden Solgun şunalır söyledi:
    "Daha önce Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Bakanlarımıza bu konuyu defalarca iletmiştik. TAPDK'nın uygulamaları üreticimizi bitirme noktasına getirdiği ortadadır. Geç de olsa alınmış bu karar bizleri mutlu etmiştir. Tütün üreticimizin eski günlerine geri gelmesi için bize düşeni her zaman yapmaya hazırız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın bizimle istişare içerisinde kararlar almasını beklemekle birlikte, tütünün tarım havzasına alınmasıyla üreticinin sorunlarının tamamıyla çözüleceğini de belirtmek istiyorum."

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!