Şeker Fabrikası için imza kampanyası

Güncelleme Tarihi:

Şeker Fabrikası için imza kampanyası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2018 13:10

Şeker Fabrikası için imza kampanyası

Haberin Devamı

Nejdet ARMAĞAN/ MUŞ,(DHA) - Şeker-İş Sendikası Muş Şube Başkanlığı, özelleştirme kararı alınan Muş Şeker Fabrikasının özelleştirilmesinin durdurulması için imza kampanyası başlattı.

Kentin çeşitli noktalarına stant kuran Şeker-İş Sendikası Şube Başkanlığı, özelleştirme kararının durdurulması için vatandaşlardan imza topladı. Bahçelievler mevkiindeki standı ziyaret eden Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Maşallah Demir, gazetecilere fabrikayla ilgili açıklamalarda bulundu. Muş Şeker Fabrikasının 1982 yılında üretime başladığını hatırlatan Başkan Maşallah Demir, fabrikanın günlük işleme kapasitesinin 3 bin 600 ton olduğunu ve 2015 yılından sonra herhangi bir yatırım yapılmaksızın kapasitenin 3 bin 800 tona çıkarıldığını kaydetti. Fabrikanın kente sağladığı katma değerin büyük bir kazanım olduğunu vurgulayan Başkan Demir şunları söyledi, "Fabrikamız 3 ilde, 7 ilçede, 72 köyde 4 bin 37 kayıtlı çiftçimiz tarafından pancar ekimi yaptırılmaktadır. 2017 yılında toplam 93 bin dekar alanda ekim, 455 bin 500 ton pancar tesellümüne karşılık yaklaşık 44 bin ton kristal şeker, 13 bin ton melas ve 95 bin ton yaş pancar posası hedeflenmektedir. Fabrikamız hayvancılık sektörüne önemli katkılar sağlamaktadır. Muhasebe verilerimize göre fabrikamızın ekonomiye katkısı 150 milyon TL civarındadır. Sadece çalışanların ücretleriyle ilimize aylık 1,5 milyon TL'lik katma değer sağlanmaktadır. Fabrikamız 2017/2018 kampanya döneminde doğalgaza geçerek yüzde 35'e yakın enerji tasarrufuna gidilmiştir. Kampanya döneminde kendi enerjimizi kendimiz üretmekteyiz" diye konuştu.

Kuruluş amacı istihdam olan doğu fabrikalarının daha da iyi bir yerlere gelmesi için bir an önce özelleştirme kapsamından çıkarılması gerektiğinin altını çizen Demir şöyle konuştu:

"İşçi, çiftçi ve devlet üçlü bir yönetim modeli oluşturulmalıdır. Muş Şeker Fabrikasının özelleştirilmesi sonucu ilimizde 50 bin insanımızın ekmeği ve geçim kaynağı elinden alınmış olacak ve şer odaklarına zemine hazırlanmış olacaktır. Sanayimizin milli ve yerli olması düşünüldüğünde şeker fabrikaları milletindir. Şahıslara satılması hukuken de doğru olacağı kanaatini taşımıyoruz. Örnek verirsek geçmişte yapılan özelleştirmeleri (Tekel fabrikası, yem fabrikası, devlet üretme çiftliği ve süt fabrikası örneğini verebiliriz. Hepsi atıl durumdadırlar. Özelleştirme yapılıyorsa işçi, üretici ve devlet denetiminde yapılması uygun olacağı kanaatindeyiz. Fabrikamız satışa geldiği günden beri bölge milletvekillerimiz, siyasi parti temsilcilerimiz, muhtarlar, üretici birlikleri, nakliye birlikleri, yem üreticileri, süt üreticileri, sulama birlikleri, besiciler, kanaat önderleri, ziraat odaları, sanayi ve ticaret odaları, esnaf odaları ve halkımız fabrikanın satışının doğru olmadıkları, Şeker-İş Sendikasının yanında olduklarını, özelleştirmeye hayır dediklerini beyan etmişlerdir. Özelleştirmeye karşı güç birliği yapma adına sivil toplum örgütlerimizi, çiftçilerimizi ve çalışanlarımızı konuya alaka ve desteklerini bekliyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!