IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2015 14:45
DOĞU ANADOLU KALKINMA AJANSI (DAKA) TARAFINDAN DESTEKLENEN VE MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ, MUŞ BELEDİYESİ, AFAD, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI İŞBİRLİĞİNDE YÜRÜTÜLEN ‘KALKINMA YOLUNDA DOĞAL AFETLER’ PROJESİ KAPSAMINDA İBNİ-SİNA LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE VE ÖĞRETMENLERİNE SEMİNER VERİLDİ
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen ve Muş Alparslan Üniversitesi, Muş Belediyesi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğinde yürütülen ‘Kalkınma Yolunda Doğal Afetler’ projesi kapsamında İbni-Sina Lisesi öğrencilerine ve öğretmenlerine seminer verildi.
Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi ve üniversite bünyesinde yer alan Afet Araştırma, Uygulama ve Yönetim merkezinde görevli Yrd. Doç. Dr İskender Dölek, hem teorik hem de uygulamalı eğitimler verdi. Seminer ile ilgili bilgiler veren Dölek, “Bu seminer üniversitemiz ve ortakları tarafından yürütülen Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Kalkınma Yolunda Doğal Afetler” adlı projenin eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerden biridir” dedi.
Afete dirençli bir toplum ve şehir oluşturma sloganı ile merkez kapsamında belirledikleri hedeflerin gerçekleştirilmesi kapsamında ilk adımlardan birini oluşturan bu proje çerçevesinde afet bilinci ile il bazında bir farkındalık oluşturmak istediklerini ifade eden Dölek, Doğal Afetlerin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde önemli bir kalkınma sorunu olduğunu söyledi.
“SEMPOZYUMLAR VE SEMİNERLER YAPILACAK”
Afetler olmadan önce yapılacak bilimsel çalışmalarla gerçekleştirilecek eğitim, çalışmaları ve tatbikatlarla zaraların minimize edilebileceğinin altını çizen Dölek, “Proje kapsamında Çanakkale 18 Mart üniversitesinde Prof. Dr Hasan Tatlı, Van 100. Yıl Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr Harun Aydın, Bitlis Eren Üniversitesinden, Yrd. Doç. Dr. Alper Demirci, Yrd. Doç. Dr. Yunus Levent Ekinci ve İstanbul Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr Tolga Görüm ve uzman Zafer Asya ve Tuncay Emre ile birlikte bir ekip oluşturduk. Bu proje ile birlikte Muş iline ait kuraklık, sel taşkın, heyelan ve deprem tehlikesi ile ilgili önemli ve güncel sonuçlara ulaşmayı hedeflediklerini ve bunları değerli halkımızla yapacakları sempozyum ve seminerlerle paylaşacağız” dedi.
“ÖZELLİKLE VARTO İLÇESİNDE BU TÜR SEMİNERLERİ YAPMAYI ÇOK İSTİYORUZ”
Proje kapsamında gerçekleştirilen ve parça parça da olsa sürdürülen yaklaşık bir ay süren arazi çalışmalarından sonra raporların yazım aşamasına geçtiklerini kaydeden Dölek, şunları söyledi: “İçerik olarak Türkiye’de birkaç metropol dışında bu kadar detaylı olarak başka bir ilin çalışılmamıştır. Bu proje Muş ilinin geleceğine ve planlamasına katkı sunacaktır. Bir farkındalık oluşturacaktır. Proje bittikten sonrada bu etkinlikleri sürdürmek istiyoruz. Özellikle Varto ilçesinde bu tür seminerleri yapmayı çok istiyoruz. İlçe depremler açısından acı hatıralara sahip, deprem tehlikesi devam etmekte, Muş Fay Zonu, Varto Fay Zonu ve Doğu Anadolu Fay Zonları’nın ilçe için ve il için önemli bir doğal tehlike kaynağı olup ve olmaya devam edecektir. Bu bakımdan proje sonunda elde edilecek sonuçlar oldukça önemlidir.”
Seminer esnasında öğrencilerin aktif şekilde katılımlarının kendisini çok sevindirdiğini de vurgulayan Dölek, katılım arttıkça eğitimden geçen insan sayısı çoğaldıkça afete dirençli bir şehir oluşturabileceklerini bu çalışmalarında İnsanların Yaşatmanın bir farklı yolu olduğunu belirtti.
Bu tarz çalışmaların aslında daha büyük bütçelerle desteklenmesi gerektiğini bu destek arttığında daha detaylı sonuçların elde edilebileceğini sözlerine ekleyen Dölek, “Sınırlı bir bütçe ile ancak bunları yapabildik. Kuraklık, deprem, sel ve taşkınlarla ilgili farklı simülasyonlar yapmak istiyoruz. Ancak bunların hepsinin ciddi maliyetler istiyor. Bu rakamlar, afetler sonrasında yapılan yardımların binde bir dahi değildir. Yinede bu proje kapsamında bizi yüreklendiren Üniversite Rektörü Prof. Dr Fethi Ahmet Polat’a, projeye başından beri inanan ve farklı platformlarda da savunan Muş Belediye Başkanı Sayın Feyat Asya beyefendiye ve DAKA Genel Sekreteri sayın Dr. Emin Yaşar Demirci’ye teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu proje ile elde edilen veriler ışığında proje de daha detaylandırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.