Güncelleme Tarihi:
Eser AYDIN/MUŞ, (DHA) - GIDA Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, yağ bitkisi olan aspiri Muş'ta ilk olarak 2010 yılında 109 dekarlık alanda Berce Tarım İşletme Müdürlüğü'nin ektiğini ve günümüzde bunun 20 bin dekar alana yayıldığını söyledi.
Çolakoğlu, aspirin dönüm başı ortalama veriminin 200 kilo olduğunu, Türkiye'de 3.3 milyon ton yağlı tohum bitki üretimi yapıldığını söyledi. İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, "Aspir bitkisinin tohumundan yağ elde edilir. Kalan kısımları ise hayvan küspesi olarak kullanılmakta. Yüzde 25 oranında bir protein içermekte. Bu açıdan hayvanlar içinde güzel bir yem olarak değerlendiriliyor. 2010 yılında 165 ton aspir ihraç edildi. Son yıllarda üretimin gelişmesine bağlı olarak bu ihracatımız bin 300 tona kadar yükseldi" diye konuştu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın aspir üretimini desteklendiğini vurgulayan Çolakoğlu, yağ oranı yüksek olması sebebiyle, bu ürüne kilo başına 45 kuruş destek sağlandığını hatırlattı. Muş'ta ilk olarak 2010 yılında 109 dekarlık alanda Berce Tarım İşletme Müdürlüğü'nin ektiğini ve bugün bu sayının 20 bin dekar alana yayıldığını hatırlatan Çolakoğlu şöyle konuştu:
"Bunun yanı sıra toprak analizi, mazot gübre ve sertifikalı tohum desteğiyle 95- 100 liraya tekabül etmektedir. Bu da aspir maliyetinin yüzde 80'ini karşılamaktadır. Bunun pazarlanmasında çok sorunumuz yok. Aspir yağı Biyodizel olarak kullanmaktadır. Zeytin yağından sonra bitkisel olarak en kaliteli yağdır. Aspir bitkisi kuraklığa dayanıklıdır. Aspir buğdaydan önce ekilirse buğday veriminin artışını da sağlıyor. Aspir üretimi dünya ortalaması dekara 80 kilogram olmakla berabere ülkemizdeki ortalama 102 kilogram. Ancak ilimizin topraklarının bakir olması sebebiyle dekara ortalama daha yüksek miktarlarda çıkıyor. 2015 yılında 165 dekar bir ortalama alınırken, 2016 yılında 190-200 kilogramlık bir dekara verim alması beklenmektedir."
Berce Tarım İşletmesi Müdür Nufil Yeşilyurt ise, 5 yıldan bu yana aspirin buğday ve arpayla münavebeli olarak ekmekteyiz. Aspiri bölgenin ana bitkisi, öz evladı olarak görmekteyiz. İlimizdeki verim İç Anadolu’ya göre yüzde 30 ila 50 kuru şartlara göre daha fazladır. Bizim yetiştirdiğimiz aspir yağ oranı oldukça yüksek ve yüzde 40 lioneik asit ihtiva etmektedir. Bu da pazarlamada büyük avantaj sağlamakta. Desteklerde çok iyi olduğu için üretim maliyetinin yüzde 80’i desteklerden karşılanabilmektedir" dedi.
FOTOĞRAFLI