MŞÜ Tezsiz Yüksek Lisans Programı Açtı

Güncelleme Tarihi:

MŞÜ Tezsiz Yüksek Lisans Programı Açtı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2015 17:15

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ, SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİM ALANINDA TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI AÇTIĞINI

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetim alanında verilecek olan tezsiz yüksek lisans programına herhangi bir bölümden mezun olan tüm lisans öğrencilerinin müracaat edebileceğini açıkladı.
Rektörlük Senato Salonu’nda 2015-2016 Bahar Yarıyılında Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında Tezsiz Yüksek Lisans için düzenlenen basın toplantısı düzenleyen Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Mehmet Kamil Coşkun ve MŞÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetim Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Aktaş katıldı. Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) izniyle programı açan Muş Alparslan Üniversitesi’nin (MŞÜ) ocak ayı içerisinde yeni programın başvurularını almaya başlayacağını belirten Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Mehmet Kamil Coşkun, öğrencilere 3 yarıyıl döneminde verilecek olan program için 3 bin 500 ile 4 bin 500 TL arasında bir ücret vereceğini söyledi. MŞÜ’de 2011 yılında lisansüstü eğitimlerinin başladığını ifade eden Coşkun, “Lisansüstü eğitimlerini bir kaç açıdan devreye soktuk. Birincisi kendi öğretim elemanlarımıza bağlı olarak açabildiğimiz müstakil yüksek lisans tezli programlar, diğeri de tezsiz yüksek lisans programlarımızdır. Aslında bu konuda kendimizi çok yeterli görmedik ve ortak programlar açmaya başladık” dedi.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı ile ilk programı 2011 yılında açtıklarını kaydeden Coşkun, “Bu programımıza her yarıyıl 5-10 öğrenci aldık. Şu anda bu programımızda 28 öğrencimiz ve 4 mezunumuz var. Bunun yanı sıra 2013 yılında Kürt dili ve kültürü tezli ve tezsiz iki programı birden devreye soktuk. O dönemde Kürtçe seçmeli dil için öğretmen istihdamı söz konusuydu. Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü olarak da Türkiye’de öğretmen ihtiyacını karşılamak adına ilk adımı atan üniversitelerden birisiydik. Tezsiz Kürt dili programına tam 150 öğrenci aldık ve çokta mezun verdik. Bir de Temel İslam Bilimleri alanında da 2013 yılında tezli yüksek lisans programı başlattık. Bu programda da 9 öğrencimiz var, ama henüz bir mezun veremedik. Tezli programlar için ilana çıktığımızda özellikle siyaset bilim ve kamu yönetimi anabilim dalında 5 ya da 6 kişi olan kontenjanımıza müracaat 100’e yaklaşıyordu. Bu da bizde bir gerekliliğin olduğuna karşı bir duygu oluşturdu” ifadelerini kullandı.
Yeni programın Muş için gerekli olduğunu ifade eden Coşkun, “Muş’ta gerçekten Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı’nda tezli olmasa bile tezsiz programlar olmalı diye düşündük. Başkanlığımızdan gelen öneriyi değerlendirdik ve rektörlüğümüz aracılığıyla YÖK’e ilettik. Mevcut olan öğretim elemanı bakımından yeterli görüldü ve programı onayladılar. Bu program tezsiz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans 2. Öğretim Programı’dır. Tezsiz programların kendine has özellikleri vardır. Bu programla akademisyen yetiştirmek hedeflememektedir. Bu alanda derin bilgi ve beceri kazandırmayı hedefliyoruz. 2. öğretim olduğu için eğitim öğretim araçlarını karşılamak amacıyla bir ücret talep ediliyor ve o şekilde program devam ediyor. İnşallah bu program Muşumuzun bu alandaki ihtiyacını karşılar diye umut ediyorum” şeklinde konuştu.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetim Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Aktaş ise, “Bu ihtiyaçlarını başka şehirlerde karşılamanın kendileri için zor olduğunu söylediler. Ayrıca çevremizde Bingöl’de, Bitlis’te ve Van’da bu tür programlar bulunmamaktadır. Dolaysıyla biz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı’nda tezsiz yüksek lisans programı açma gereksinimi duyduk. YÖK’e enstitü aracılığıyla gerekli başvuruları yaptık ve YÖK’e yapılan birçok başvuru içerisinde kabul edilmeyenlerin yanında bizimkisi kabul edilen şanslı bir program oldu. Öğretim üyelerimizin uluslararasındaki tecrübeleri ve verdiğimiz derslerin kalitesi ayrıca bizim Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilin Dalı’ndan mezun ettiğimiz öğrencilerimiz içerisinde halihazırda başka üniversitelerinde ders veren öğretim görevlisi arkadaşlarımız var. Dolaysıyla çok ciddi ve çok kaliteli bir eğitim vermeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Programın 3 dönemden oluştuğunu kaydeden Aktaş, “Her dönem 5 ders. 2 dönem olmak üzere oluşan ve 10 ders bir dönemden oluşan dönem projesi olarak tasarlandı. Bu programa dört yıllık herhangi bir lisans programı üniversite mezunu olan herkes başvuru yapabilecek, ALES ve yabancı dil gibi puanlar zorunlu değildir, bu puanları olanlara programımız bir avantaj sağlayacaktır. Başvurular enstitümüze yapıldıktan sonra yapılan sınav sonucunda değerlendirilerek ilan edilecek ve şubat döneminde öğrenci almaya planlıyoruz. Derslerimizi eski hastane yanındaki yerleşkemizde yapmayı planlıyoruz ve ulaşım açısından gelmek isteyen arkadaşlara kolaylık olacağını düşünüyoruz. Derslerimiz hafta içi her gün 17.00 ve 20.00 saatleri arasında olacak ve çalışan arkadaşlarımız için bir sıkıntı olmayacaktır. Siyaset biliminin temel konularını belirlerken günümüzdeki Türkiye’de yaşanan sorunlar, tartışmalar, bu tartışmalar içerisinde yanlış bilinen konuları da programımıza dahil ettik. Günümüzde özel veya kamu sektöründe çalışan ve yönetici olmak isteyen ve yönetici konumunda olan çok sayıda insanın mutlak suretle ihtiyaç duyduğu halkla ilişkiler ve halkla ilişkiler yönetimi, kriz, algı, sorun, medya gibi yaşamın her alanında, hatta aileden tutun günlük hayatımızda işimize yarayabilecek üretimi ve verimliliği artırabilecek dersler seçmeye çalıştık. Yönetim ve liderlik konularında günümüz koşullarında özellikle küreselleşme, sosyal medya ve bilgi toplumu ile oluşan yeni toplum içerisinde liderin konumu, ihtiyaç duyduğu çok sayıda herkesin işine yarayabilecek konuları programa dahil etmeye çalıştık. Umarım faydalı bir program olur” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!