IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2015 12:37
BELEDİYE BAŞKANI HALİS ÇOŞKUN VE FEN İŞLERİ MÜDÜRÜ FERHAT YUCA
Muş’un Malazgirt Belediyesinin yaptığı “Ya Hayalet Şehir Olursa” projesi kapsamında Murat Mahallesi sakinlerine kentleşme yolunda çok büyük önem sarf eden 18. Maddeyi anlattılar.
Musa Anter Kültür Merkezinde Malazgirt Belediyesinin yaptığı “Ya Hayalet Şehir Olursa” projesi kapsamında Murat Mahallesi sakinleri toplantısında, mahalle sakinlerine 3194 sayılı imar kanunun 18. Madde hakkında bilgiler verildi. 18. Maddenin faydalarının detaylı olarak anlatıldığı bilgilendirme toplantısında, bu maddenin bir an önce hayata geçmesi gerektiği belirtildi. Toplantısında bir konuşma yapan Malazgirt Belediyesi Harita Mühendisi Doğukan Burak Yaman, Malazgirt’in gelişmesi, alt yapı ve üst yapının hızla ilerlemesi için 3194 sayılı imar kanunun 18. Madde’nin Malazgirt’te uygulaması gerektiğini ifade ederek, pilot bölge olarak ta Murat Mahallesini seçtiklerini söyledi. Yaman, ”3194 sayılı İmar Kanunun 18. Maddesi Malazgirt’te uygulanırsa ilçe hızla gelişip, büyücek. Gelişmiş bir toplum ile az gelişmiş bir toplum arasındaki yegane varlık kanundur. Kimi iyi, kimi kötü bir şekilde bu ayırımı ayakta tutar ve toplumu geleceğe taşır. İlçemizin durumu gözler önündedir. Bu şehir hepimizin, ya gelişip çağı yakalayacağız, yâda zamanında yapabilecekken yapmadığımız için pişmanlık duyacağız. Şehrimizde yolumuz yok, her yerde kıyamet gibi su akarken evimizde damla suyumuz yok. Pisliğimizi sokağa döküp üzerine basıp çocuklarımızla yaşadığımız evlerimize taşıyoruz. Esnafımız kan ağlıyor. Vatandaşlarımızın taşınmazları değer kaybediyor. Günden güne dolu dolu olan caddelerimiz boşalıyor. Nüfusumuz hızla azalıyor, resmi kurumlar bir bir kapanıyor. Devlet yatırımları imar uygulanmadı için gün be gün azalıyor. Çünkü alt yapısı olmayan bir yere kimse yatırım yapmak istemiyor. Eğer cağı yakalamak istiyor, gelişip taşınmazlarımızın değerini katlayıp yatırımların önünü açmamız gerekiyorsa bunu yegâne yolu 3194 sayılı İmar Kanunun 18. Maddesinden geçiyor. Artık elimizi taşın altına koyup fedakârlık etme zamanı geldi. Küçük hesapların değil büyük hesapların peşine düşme zamanı geldi. Onun için 3194 sayılı İmar Kanunun 18. Maddesinden hayata geçmelidir” dedi.
Toplantıda konuşan Malazgirt Belediye Eş Başkanı Halis Coşkun, belediyenin yaptığı çalışmaları vatandaşlara anlatmak ve vatandaşların da görüşünü almak için böyle bir toplantı yaptıklarını söyledi. Vatandaşların taleplerini dikkate alacaklarını ve bu doğrultuda çalışacaklarını kaydeden Coşkun, ”Vatandaşlarımızın toplantıya ilgi göstermelerini beklerdik. Ama maalesef bu gibi toplantılara vatandaşlarımız pek ilgi göstermiyor. Bizler göreve başladığımızda Malazgirt’tin sorunları çok iyi biliyorduk. Göreve başladığımız günden beri halkımıza daha iyi hizmet vermek için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalıştık. Malazgirt’tin makûs talihini yeneceğini düşündüğümüz adımları, büyük bir kararlılık içerisinde bir bir atarak karamsarlıkları umuda çevirebilmek için bütün gücümüzle çalışıyoruz, çabalıyoruz. Sürekli kendi öz eleştirimizi yaparak neler yaptığımızı, neler yapabileceğimizi, neleri yapamadığımızı kendimize daima sorduk. Doğrularımızın ve yanlışlarımızın muhasebesini tuttuk, tutmaya da devam edeceğiz. Kentleşme yolunda en büyük adım 18. madde. Bu maddeyi uygulamak için belediye olarak elimizden geleni yapacağız. Bunu gerçekleştirmek için kredi başvurumuza yapmış bulunmaktayız. Kanalizasyon projemiz bitti. Su projemizde şuan ihale aşamasına geldi. 18 maddeyi uygulamak içinde pilot bölgede murat mahallesini seçtik ” dedi.
Fen ve İmar İşleri Müdürü Ferhat Yuca, “18. Maddenin ismini duyup ta korktuğunuz, çekindiğimiz 18. Madde özetle şöyledir. Sizler belediyeden yol, su, kanalizasyon istiyormusun? Okul, park. cami ve ya sosyal tesis istiyormusun? O zaman
seçim sizin fedakârlık yapın. Biz de belediye olarak yatırım yapalım. Sizden bir kat belediyeden on katalım diyoruz. Kanunen su, kanalizasyon ve bahsettiğimiz projelerin hayat geçmesinin tek hedefi 18. Maddedir. Bugün hepimiz Patnos’a gidip geliyoruz. Patnos öncesi görünümüyle köy değil miydi? Patnoslulara göre Malazgirt bir çağdaş kentti. Şimdi söyleyin bu gün durum aynı mıdır? Patnos’u, Patnos yapan 18. Maddedir. Çağdaş bir kent görünümüne kavuşmak için, sokakların temiz ve yaşanabilir olması için, yatımların önündeki engellerin kalması için,
trafik sorunun ortadan kalması için, 3194 sayılı İmar Kanunun 18. Maddesinin Malazgirt’te hayata geçmesi gerekiyor. Ya bunu yaparız, yada durumu kabullenip çocuklarımıza emanet edeceğimiz gelecek bu olur. Büyük düşünmek lazımdır.”dedi.