Güncelleme Tarihi:
MUŞ (AA) - Muş Bedensel Engelliler Derneği, kurulduğu günden bugüne kadar yaptığı çalışmalar ve hayata geçirdiği projelerle engellileri yaşama bağladı.
Muş ve ilçelerindeki engelli vatandaşları bir araya getirmek ve topluma kazandırıp, hayata tutunmalarını sağlamak amacıyla 2003 yılında valilik desteğiyle kurulan Muş Bedensel Engelliler Derneğinin yaptığı tespitlere göre, kent genelinde yaklaşık 15 bin engellinin olduğu belirlendi.
Engellilerin, ailelerine ulaşarak derneğe kaydolmalarını sağlayan Bedri Korkmaz başkanlığındaki dernek yönetimi, hazırladığı projeleri tek tek hayata geçirerek engellilere umut oldu.
Engellilerin, özellikle meslek edinmelerine yardımcı olmak amacıyla kurslar açan ve sosyal etkinliklere katılımlarını sağlayan dernek, yaptığı çalışmalarla kısa sürede kentteki tüm engellileri tek çatı altında topladı.
Dernek başkanı Bedri Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek bünyesinde açılan meslek edindirme kurslarının yanı sıra sosyal, kültürel ve sportif alanlarda hazırladıkları 15 projeyi de hayata geçirerek yüzlerce engelliyi evine kapanmaktan kurtardıklarını söyledi.
Engellilerin yapmak isteyip de hayata geçiremediği birçok çalışmaya imza attıklarını vurgulayan Korkmaz, şöyle konuştu:
"Derneği kurduğumuz yıllarda ilimizde engelliler sokağa çıktığında veya bir yere gittiğinde dilenci gözüyle bakılıyordu. Bu sebeple engellilerin de toplumun bireyi olduğunu göstermek için 'ne yapabiliriz?' diye toplantı yaptık ve bu sorunları aşmak için çok çalışmamız gerektiğini anladık. Biz de engellilerin topluma kazandırılmasını sağlamak için o yıllarda engelliler tiyatro grubunu ve Türk Halk Müziği korosunu kurduk. Türkiye de ilk kez engellilerimizi kayak merkezine götürerek kayak yaptırdık. Bunları hayata geçirerek engellilerin toplumda değer görmelerine vesile olduk."
Korkmaz, yaptıkları çalışma sonunda 100 engellinin kentteki kurumlarda istihdam edilmesini sağladıklarına değinerek, özellikle toplum nezdinde engellilerin varlığını ortaya koyacak projelerde büyük başarı sağladıklarını kaydetti.
Kurdukları basketbol takımının şu anda Garanti Bankası Tekerlekli Sandalye Basketbol Ligi 1. Lig B Grubu'nda kenti temsil ettiğini anlatan Korkmaz, bölgedeki iller içinde 1. Lig'de takımı bulunan iki kulüpten biri olduklarını ifade etti.
Dernek bünyesinde açılan meslek edindirme ve bilgisayar kurslarının halen devam ettiğini bildiren Korkmaz, önceki yıllarda evden çıkmaya çekinen engellilerin, kursa büyük ilgi gösterdiğini dile getirdi.
Korkmaz, kurs sayesinde çok sayıda engellinin meslek sahibi olacağına dikkati çekerek, çalışmalarının bundan sonrada devam edeceğini sözlerine ekledi.
Derneğin açtığı bilgisayar kursuna katılan engellilerden Ümit Diğer ise "Bu kursa katılarak engelli bedenlerimizi ve ruhlarımızı aşmaya çalıştık. Burada kendi haklarımızı öğrendik. Kursu tamamladıktan sonra alacağımız sertifikayla daha rahat iş bulabileceğiz" dedi.
Muş Bedensel Engelliler Derneği üyesi Murat Kaymaz da kentteki engellilerin sosyal ve kültürel hayata adapte olmalarını sağlamak amacıyla derneğin aktif olarak çalıştığına işaret ederek, özellikle sportif faaliyetlere katılımları sağlanan engellilerin yaptıkları işte başarılı olduklarını fark ettikçe öz güvenlerinin oluşmaya başladığını belirtti.