Güncelleme Tarihi:
MUĞLA (AA) - Yatağan ilçesindeki bir zeytinyağı fabrikasında yürütülen Ar-Ge çalışmalarıyla zeytinyağının hastalıkların tedavisinde kullanabilmesi için araştırmalar yapılıyor.
Zeytidostu Derneği Genel Sekreteri eczacı Atilla Totoş'un işletmeciliğini yaptığı Yeniköy Mahallesi'ndeki bir zeytinyağı fabrikasında yapılan Ar-Ge çalışmalarında, bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan sentetik ilaçların yanında yan etkisi bulunmayan zeytinyağının kullanılıp kullanamayacağına dair çalışmalar yürütülüyor. Çalışmalardan elde edilen zeytinyağları, ulusal ve uluslararası yarışmalara gönderilerek değerlendiriliyor.
Totoş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrikalarında Ar-Ge çalışmaları yürütmek üzere saatte 200 kilogram zeytin sıkma kapasitesi olan gelişmiş özelliklere sahip bir makine aldıklarını söyledi.
Üreticilerin topladığı zeytinlerin personelce ayıklandıktan sonra yıkandığını, daha sonra steril ortamda makineye alındığını anlatan Totoş, makinenin özel kırım tekniği sayesinde kırıcıda ısı yükselmesinin meydana gelmediğini, böylece zeytinyağının içerisindeki hastalıkları tedavi edici özellik taşıyan moleküllerin tahrip olmadığını ifade etti.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesindeki Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsünde teknik danışman olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına danışmanlık hizmeti verdiğini bildiren Totoş, Amerikan Federal İlaç Dairesinin doğal yollarla elde edilen moleküllerin sentetik ilaçlardan çok daha güçlü olduğunu, yan etkilerinin hiç bulunmadığını keşfettiğinden beri batı ülkelerinde şifa verici bitkilerin incelendiğini kaydetti.
Türkiye'daki şifa verici bitkilerin başında zeytinin geldiği, zeytin türleri içerisinde önemli bir yere sahip olan memecik türünün bölgede yaygın olduğunu vurgulayan Totoş, "Şifa verici maddeler olan polifenolleri kaybetmeden, dalındaki kalite ve miktarıyla şişeye koyulabileceğini öngördüğümüz bir yatırım yaptık ve bir makine aldık. Bu makineden Türkiye’de iki tane var. Bu makineyle elde ettiğimiz zeytinyağının insan sağlığına ve beslenmesinde diğer zeytinyağlarından daha ön planda olacağına inanıyoruz" dedi.
Bugüne kadar sofraları süsleyen, yemeklere lezzet katan zeytinyağının şifa verici özelliğine dair çalışmaların dünya genelinde sürdüğünü dile getiren Totoş, yürüttükleri çalışmalarla her zeytin bahçesinin kendine has özelliğini tespit edilebileceğini söyledi.
Totoş, ayrıca hangi molekülün hangi zamanda daha yoğun olduğunu tespit edilebileceğini, bu sayede belli hasat dönemlerinde belli bir molekülün yoğun olacağı yağlar üretmenin mümkün olabileceğini ifade etti.
Fabrikalarının, Muğla'da soğuk hava deposuna sahip tek fabrika olduğunu belirten Totoş, şöyle konuştu:
"Amerika ve Avrupa ülkelerinde zeytinyağı üzerine yapılan çalışmalarda, sıkım sırasında zeytinde bulunan tedavi edici özellikleri tahrip etmeyen makinelerde elde edilmiş, acılığı ve yakıcılığı olan güçlü yağların birçok sentetik ilacın destekleyicisi olarak kullanılabileceği, ilaçların yan etkilerini azaltıcı etkisi bulunduğu ortaya çıktı. Umudumuz memecikten çok yüksek kalitede faydalı moleküller ve polifenoller içeren yağlar elde edilmesi. Bunu uluslararası pazarda farklı şekilde pazarlamayı umut ediyoruz. Muğla zeytinyağının dünyaya açılan yüzü olmaya niyetliyiz. O yüzden de böyle bir yatırım yaptık."
Yatırımlarını Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesindeki hocalara açık tuttuklarını anlatan Totoş, "Bu amaçla bünyemizde bir mühendis istihdam ediyoruz. Umut ediyoruz ki Türkiye, gelecekte zeytinyağını yoğun olarak yurt dışına satan bir ülke haline gelecek. Bunun işaretleri var. Biz de Muğla’da bunun öncüsü olmak istiyoruz" diye konuştu.
Totoş, önceki yıllarda elde ettikleri zeytinyağların üretiminde çok hassas davrandıklarını dile getirerek, üretilen yağlarla ulusal ve uluslararası yarışmalarda derece elde ettiklerini söyledi.
Geçen yıl Zeytindostu Derneği Zeytinyağı Kalite Yarışması ve Japonya’daki Uluslararası Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda gümüş, bu yıl Zeytin Dostu Derneği Zeytinyağı Kalite Yarışması ve Japonya’daki yarışmalarda altın madalya aldıklarını bildiren Totoş, "Yeni makinemizle elde ettiğimiz yağlarla İtalya’da düzenlenecek Flos Olei ve Mono Variate ile Japonya’da düzenlenecek Olive Japon Zeytinyağı Kalite Yarışmalarına katılacağız. Bu yarışmalardan dereceyle döneceğimize inanıyorum" dedi.