Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'nın Seydikemer ilçesinde bu yıl 20'ncisi düzenlenen Uluslararası Seydikemer Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Kültür Şöleni'nde "Şehitlere Saygı" teması işlenerek 170 şehidinin ismi bulunan "Şüheda Pınarı"nın açılışı gerçekleştirildi.
Seydikemer Beşkaza Yaylaları 20'nci0 Boğalar Yörük Türkmen Kültür Şöleni'ne Muğla Valisi Esengül Civelek, Devlet eski Bakanları'ndan Kürşat Tüzmen, Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil'in yanı sıra binlerce vatandaş katıldı. Şölende ilk olarak üzerinde, "Aynı kaynaktan suyumuz, aynı kaynaktan soyumuz' yazılı ve Muğla'nın 170 şehidinin isminin yazılı olan Şüheda Pınarı açıldı. Halk oyunları ile başlayan ve keşkekten etli nohuta, yörük yemeklerinin ikram edildiği şölende yayla göçü, gelin alma canlandırıldı.
ŞÖLENDE GRUPLAR VE OKÇULAR İLGİ ÇEKTİ
Şölende Selçuklu okçuları, Genel Kurmay Mehteran Bölüğü, Özbekistan Seyhun Yiğitleri Ekibi, Makedonya Kocacık Yörükleri, Doğu Türkistan Yörükleri, yörük sokak oyunları, Yörük hayatı fotoğraf sergisi, ıstar da kilim ve çul dokuma, kolan dokuma, keçe yapımı, yörük müzesi, testi yapımı, tengerek eğirme ve halaç bükümü, demirci, kalaycı, çarıkçı gibi etkinlikler yer aldı. Yöresel sanatçılardan İrfan Gürdal, Alper Kıraç, Adem Görgülü, Fatmanur Göçmez, Esat Göçmez, Nazmi Akkuş, İsmail Peynirci, Kerimoğlu İsmail, Söğütlü Köyü Ekibi, Koç Kardeşler Ekibi, Karaçulha Derneği Sanatçıları,Kültür Bakanlığı Türk Müziği ekibi, Delbek ve Mahalli Saz ekibinin şenlendirdiği şölende ilginç tiplemelerde yapıldı. Etkinlikte konuşan Muğla Valisi Esengül Civelek "Anadolu'nun Yörük Türkmen kültürünü yaşatılması açısından bu birlik beraberlik önemlidir. Milli ve manevi değerleri yaşatmak hepimizin görevidir. Tek vatan, tek bayrak, tek millet, tek devlet ilkesinde yaşamak bizim gücümüzdür. Bu şölenler güçlü Türkiye için büyük önem taşımaktadır" dedi. Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil de "Geçmişten ibret alarak geçmişin zaferlerini öne çıkarıp tarihimizden dersler almalıyız. Bilimde, edepte, ahlakta önde olabilmek için çok çalışıp başarmalıyız. Mazi tarih geçmiş bizimdir. Hamasetle ülke kalkınmıyor. Birlik beraberlik içinde çok çalışarak bu şölenlerle geçmişimizi hatırlatarak gençlere öğreterek Türkiye'nin geleceğini her bakımdan dünya milletleri arasında en önde tutmalıyız" diye konuştu.
KÜRŞAT TÜZMEN SELÇUKLU SULTANI OLDU
Şölende Devlet Eski Bakanı Kürşat Tüzmen Selçuklu sultanlarına ait kıyafet giyip, gün boyu bu kıyafetle dolaştı. Kürşat Tüzmen, "Bu bizim Orta Asya'dan gelen kıyafetimiz. Kök beğenirse biz de beğeniriz. Tarihte başımızı öne eğecek davranışımız olmamıştır. Türk milleti acıyan, koruyan, saygı gösteren bir nesil olmuştur. 12 yıl önce bakan olarak geldiğim bu şölende 20'ncisinin düzenlenmesiyle gençlerimiz Yörük kültürünü unutmayacaklardır" dedi.
Sedat ÜNAL / SEYDİKEMER (Muğla), (DHA)
FOTOĞRAF