Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'ndeki dünyanın 7 harikasından biri olan Mozole Müzesi'nin, çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak yeniden düzenlenmesi amacıyla düzenlenen Uluslararası Mausoleum Çalıştayı, bilim adamları ve çok sayıda davetlinin katılımıyla başladı.
Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası Mausoleum Çalıştayı'nda 2 gün süresince yıpranmış ve elverişsiz Mozole Müzesi'nin, çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak yeniden düzenlenmesi, aslına uygun cam ve alüminyum konstrüksiyonla güçlendirilmesi değerlendirilecek. Proje ile antik dünyanın yedi harikasından biri olan Mozole'nin Bodrum'un ve dolayısı ile ülkemizin kültür ve turizmine kazandırılması hedefleniyor. Bodrum'daki Diamond Of Bodrum Otel'de düzenlenen çalıştaya Muğla Valisi Amir Çiçek, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, CHP'li Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, AK Parti Milletvekili Nihat Öztürk ile birlikte ulusal ve uluslararası alandan pek çok bilim adamı, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcileri ve konunun uzmanları katıldı.
Çalıştay öncesinde Güney Danimarka Üniversitesi (SDU) Halikarnas Kürsüsü Sorumlusu ve Mozole'nin kazı çalışmaları sırasında Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Prof. Dr. Poul Pedersen Mausoleum'u gezerek bilgi aldı.
Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı Başkanı Özay Kartal, Mausoleum'un yeniden ayağa kaldırılmasının tarihi ve turistik açıdan büyük önem taşıdığını belirterek "Kral Mausolos için, Bodrum'da, Milat'tan önce 353 yılında başlanarak yapılan anıtmezar, teknolojisi, işçiliği, malzemesi ve sanat eserleri ile eşsiz bir yapı olarak kalmış ve dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilmiştir. Anıtmezar 1304 yılındaki büyük Anadolu depremi ile kısmen yıkılmıştır. 16. yüzyıl başlarında anıt mezarın parçalarının bir kısmı Bodrum kalesi yapımında kullanılmış, 19. yüzyıl başlarında yapılan kazıda ortaya çıkan değerli parçalar ise İngiltere'ye götürülmüştür. Mausoleum'un orijinal yerinde birebir ölçekte, hafif metal ve cam malzeme ile yeniden ortaya konulmasını içeren proje, Danimarkalı Profesör Kristian Jeppesen ve Profesör Dr. Mimar Johannes Exner'in önermiş olduğu bir taslak projedir. Vakfımız göreve geldikten sonra tüm teknik çizimleri ve üç boyutlu görsellerini ortaya çıkardı. Gerek devlet yetkililerinden, gerekse Bodrumlu turizmcilerden ilgi gördü. Bu maksatla bu projeyi masaya yatırmak, sivil toplum örgütleri, bilim adamlarının eleştiri ve görüşlerini alarak, son halini verip, Mausoleum'u kültür ve turizm dünyasında hak ettiği yere tekrar kavuşturmak istiyoruz" dedi. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum'un sevgiyi ve gücü temsil ettiğini belirterek, "Biz gücümüzü işte bu yapılardan, geçmişten alıyoruz. Onun için dünya mirası olan bu güzel eserlerin bir an önce sergilenmesi, ayağa kalkması gerekiyor. Bodrum'da bir Myndos Kapısı'nın, Antik Tiyatro'nun, Hipodrom'un aynı anda turizme katkısını düşünün. Bu nedenle böyle bir projeye her zaman destek vereceğiz" dedi.
"ŞEHRE ARTILAR GETİRECEK"
Vali Amir Çiçek ise Bodrum'un tarihi dokusunu bozmamak adına dışarıdan birşey getirilmemesini savuranak dünyanın 7 harikasından biri olan Mausoleum'un da ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. Çiçek, "Bu eserlerin başka ülkelerde parça parça sergilenmesi bizi üzüyor. Bu çalıştayın sonuç bildirgesini de değerlendirdikten sonra, Bakanımıza, Başbakanımıza ileteceğiz. Şehrin güzelliğine güzellik katacak bir değer olarak ortaya çalışma çıkacak. Bizim görevimiz turizmi, tarih açısından da gelecek nesillere aktarma çalışmalarına destek olmaktır. Dünya ülkelerine baktığımızda doğal güzelliklerinin yanında tarihlerini de ortaya koyuyorlar. Şehirleri cezbeden, sürdüren böyle yapılardır. O hayalini gerçeklerden de esinlenerek koyulmuş bir değerin şehre getireceği artıları düşünüyorum. Bodrum'un tarihi bir şehir olduğunu ortaya koyacak bir eserin ne kadar değerli olduğunu düşünüyorum" dedi.
Nilüfer DEMİR / BODRUM (Muğla), (DHA)
FOTOĞRAF