Güncelleme Tarihi:
DEVRİMCİ İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen) Genel Başkanı Veysi Beysülen, hükümetin promosyon uygulamasını sert bir dille eleştirdi. Emeklilere çağrı yapan Beysülen, referandum rüşveti olarak nitelendirdiği promosyon ücretlerini almamaları konusunda uyardı.
Tüm Emekli-Sen Genel Başkanı Veysi Beysülen, Muğla'nın Datça İlçesi'ne geldi. Tüm Emekli-Sen Datça İlçe Temsilciliğini ziyaret eden Beysülen, üyelerle kahvaltıda buluştu. Referandum öncesi yapılan uygulamanın promosyon değil, emeklilerin bankalara rehin edilmesi anlamına geldiğini söyledi.
KOMİK RAKAMLAR
Emeklilerin promosyon uygulamasından yararlandırılmaları konusunda yıllardır mücadele verdiklerini ifade eden Beysülen, "Tam referanduma gidilirken, bir devlet bankası olan Ziraat Bankası çağrılarak bir protokol yapıldı. Emeklilere 3 yıl için 300- 375 ve 450 TL gibi komik rakamlarla anlaşma yapıldı. Oysa çalışanlara 3 yıl için 1000 ile 2 bin TL arasında promosyon verildiğini biliyoruz. Emeklilere de aynısı uygulanmalıydı" dedi.
"UYGULAMA ALDATMACADIR"
Bankalar arasında rekabet ortamı sağlanmadığını belirten Beysülen, "Bir kamu bankasıyla protokol yapılarak iş oldubittiye getirildi. Yapılanın adı promosyon değil, olsa olsa emeklileri banklara rehin etmektir. Promosyon uygulaması aldatmacadır. Kesinlikle, referandum rüşvetidir. Emeklilere çağrı yapıyorum, bu referandum ücretini sakın almayın. Aldığınız takdirde gelecekte olası lehinize haklardan yararlanamazsınız. Biz bankalara yazı yazarak, teklif getirmelerini istedik. En yüksek teklifi getiren bankalara, emeklilerimizi yönlendireceğiz" diye konuştu.
EMEKLİLER İKİNCİ İŞ ARIYOR
Türkiye'de emeklilerin yük olarak görüldüğünü belirterek konuşmasını sürdüren Beysülen, şunları söyledi:
"Ülkemizde, 65 yaş üstü diyebileceğimiz yaşlı nüfusun oranı yüzde 7'dir. Dolayısıyla, bu yüzde 7 nüfusa, genç bir nüfusun bakmaması mümkün değil. Yaşlı nüfus yeterince emekli aylığı maaşı alamadığı için çalışmak zorunda bırakılıyor. 2017 yılı Ocak ayında, 65 yaş üstü 1386 kişinin İŞKUR'a başvuruda bulunarak iş aradığı ortaya çıktı. Bu, kabul edilemez bir durumdur. Kısacası emeklilerin tekrar çalışmak durumunda bırakıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Ve maalesef emekliler, kayıt dışı ekonomide istihdam ediliyorlar. Bu durum sermayenin de işine geliyor. Emeklilerin yüzde 75'i açlık sınırının altında aylık alıyor. Açlık sınırı bir ailenin sadece mutfak gideridir. Yani, mutfak giderinin altında maaş alıyorlar. Yoksulluk sınırını yakalamamız ise mümkün değil. Çünkü yoksulluk sınırı 5 bin TL'ye yaklaştı. Emeklilerin yüzde 80'i bankalara borçlu durumda bulunuyor"
Mehmet ÇİL / DATÇA (Muğla), (DHA)
FOTOĞRAF