Tarihi ve doğal güzellikler bir arada

Güncelleme Tarihi:

Tarihi ve doğal güzellikler bir arada
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2017 09:47

Tarihi ve doğal güzellikler bir arada

Haberin Devamı

Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)- MUĞLA ve Aydın'ı kapsayan, Türkiye'nin en uzun mesafeli antik yürüyüş rotası olan 800 kilometrelik Karya Yolu, Karya medeniyetinin bıraktığı izlerin peşinde, bilindik turistik merkezlerinin arka bahçesinde, koyların mavisinden tepelerin yeşilliklerine, patikalardan taş döşeli kervan yollarına, Akdeniz'den Ege'ye geçmişten günümüze uzanan kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerle dolu bir yolculuğa çıkarıyor.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından 2013 yılında turizme kazandırılan Karya Yürüyüş Yolu, kendine özgü mimarisi ile çok sayıdaki mahalleden, bakir koylardan, irili ufaklı tepelerden ve yürüyerek ulaşılabilen antik kentlerden oluşması nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, 2013 yılında Kalkınma Bakanlığı, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve odalarının işbirliğinde düzenlemesi yapılan yürüyüş yolunun açılması ile yerli ve yabancı grupların bölgeye gelerek turizmin gelişmesine katkı sağladığını belirtti.
Başkan Karakuş, insanların kaybolmadan güzergahı takip edebilmeleri için 46 etaptan oluşan yürüyüş güzergahında 220 yönlendirme levhası ve 33 bin işaretleme yaptıklarını belirterek, "Eskiden ticaret ve ulaşım için kullanılan patikaları turizme açarak yerel halka önemli gelir kaynağı oluşturduk. Muğla bir turizm bölgesi, dolayısıyla en büyük gelir kaynağımız turizm, ancak bölgemizin en büyük sorunu turizm sezonunun 6 ay gibi bir süre içerisinde başlayıp bitmesi. Sezonu yıl boyuna yayabilmek için alternatif turizm çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bunlardan en önemlilerinden biri de bölgemizin ikliminin uygun olması nedeniyle tasarladığımız yürüyüş yolu rotası" dedi.
800 KİLOMETRELİK ROTA
Türkiye'nin en uzun yürüyüş yoluna sahip olduklarını ifade eden MUTSO Başkanı Kakaruş, "Yüzlerce yıldır var olan antik yolları turizme kazandırdık. Muğla'dan Marmaris İçmeler, Datça Yarımadası, Gökova Körfezi, Akyaka ve Milas'a kadar toplam 800 kilometreyi kapsayan tarihi patika yollarda yürüyüşler gerçekleşiyor. Bölgemiz 12 ay yürüyüş yapılabilecek iklim ve doğal güzelliklere sahip. Bu nedenle daha öncelerden ticaret ve ulaşım için kullanılan 800 kilometrelik patika yolları birbirine bağlayıp gerekli işaretlemeleri yaparak yürüyüş turizmine açtık. 800 kilometrelik rota hem Türkiye'nin en uzun yürüyüş yolu rotası hem de geçtiği güzergah itibarıyla doğal güzellikleri ve tarihi ören yerlerini de içine alan bir rota özelliğinde" diye konuştu.
"400 BİN KİŞİ YÜRÜYÜŞ YAPTI"
Karakuş, "Yürüyüş yolunda, Prehistorik çağların duvar resimlerinden, Klasik Dönem'in anıt mezarlarına kadar birçok antik kent görülüyor. Tarihi ve doğal güzelliği başka rotalar üzerinde görmek mümkün değil. Güzergahta birçok endemik bitki, geleneklerin hüküm sürdüğü mahalleler ve taş döşeli yollar görülmeye değer güzellikte. Karya Yolu web sitemizden de ziyaretçiler gereken bilgileri alıyor. 4 yıl yaklaşık 400 bin kişi yürüyüş gerçekleştirdi. Fuarlarda yer alan birçok turizm acentesi Karya Yolu'nu satmaya başladı. İlimizdeki turizm acentası ve oteller de bu yolu programlarına almaya başladı.  Güzergahtaki köylere önemli ekonomik katkı sağlıyor" dedi.
"YÜRÜYÜŞ YOLU, EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR"
Karakuş, Karya yürüyüş yolunun turizmine önemli katkı sağladığını belirtip, "Yürüyüş yolu güzergah üzerindeki mahallelere ciddi katkıda bulunuyor. Etaplarımız genelde bir mahallede başlayıp bir mahallede bitiyor. Buraya gelen ziyaretçiler hem bu mahallelerde kahvaltı yapıyor hem yöresel ürünler alarak ekonomik katkıda bulunuyor. Etapların tercih edilebilirlik oranı arttıkça buralarda hediyelik eşya ve yöresel ürünlerin satışı artacaktır. Vatandaşlarımızı da turizmin içine çekerek onlara da önemli oranda ekonomik katkı sağlamış olacağız" diye konuştu.

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!