Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde, Datça Engelim Olmayın Derneği tarafından yürütülen, Datça Belediyesi ve Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği'nin katkılarıyla bu yıl üçüncüsünü düzenlenen 'Karma Resim, Heykel ve Seramik Sergisi' gelirinin tamamını, SMA (Spinal Müsküler Atrofi) hastası 4 yaşındaki Bade Özkan'ın tedavi ihtiyaçlarına bağışlandı.
Datça Belediyesi Çatal Mağara Sanat Galerisi'nde açılan sergiye; resim, heykel ve seramik eserlerini karşılıksız bağışlayan 43 sanatçının eserleri, Datçalı yardımseverler tarafından adeta kapışıldı. Serginin açılışına; Datça Belediye Başkanı CHP'li Gürsel Uçar, CHP ilçe Başkanı Aytaç Kurt ve çok sayıda kişi katıldı. 29 Haziran'a kadar açık kalacak serginin ilk gününde, Bade'nin ihtiyaç duyduğu solunum cihazları için gerekli olan 7 bin 500 TL para toplandı.
Datça Engelim Olmayın Derneği Başkanı Dilek Dündar, Datça'nın tek SMA hastası olan 4 yaşındaki Bade'nin sağlığına kavuşması için öncelikli olarak gerekli olan solunum cihazlarının bir gün gibi kısa bir sürede karşılanmasının, gelecek adına sevindirici olduğunu söyledi. Dündar, "SMA hastalığı dünyada çok ender olarak görülüyor. Tedavisi ise, sadece yurt dışından getirtilebilen ve maliyeti 500 bin doları bulan bir ilaca bağlı. Bu ilacın, her SMA hastasına da iyi gelmediği belirtiliyor. Küçük Bade, ilçemizin tek SMA hastası ve hareket kabiliyetinden yoksun. Tedavisine, Marmaris Ahu Hetman Hastanesi'nde devam ediliyor" dedi.
Küçük Bade'nin babası restoran işletmecisi 33 yaşındaki Salih Özkan ise 12 yıllık evli olduğunu belirterek, "Büyük kızım Beril (10) gayet sağlıklı olmasına karşın, 4 yaşındaki Bade'ye SMA teşhisi konuldu. İki yıldır tedavisi için mücadele veriyoruz. Bir tür kas hastalığı olan SMA nedeniyle küçük kızımızın hareket kabiliyeti çok sınırlı. Doktorlar, SMA hastalığının dört tip olduğu söylüyorlar. İlk aşama Tip 1 olarak belirtiliyor. Bade'nin ise Tip 2 hastası olduğunu söylediler. Bade'nin, üç ya da dördüncü tipe ilerlemesinden endişe ediyoruz. Tip 4 hastaları tamamen yatağa bağlı ve hareketsiz yaşıyorlar" diye konuştu.
Hastalığın kamuoyunda yeterince bilinmediğinden yakınan Özkan, "Mutlaka bir farkındalık yaratılarak, hastalığın duyurulması gerekiyor. Yeni evlenecek çiftlerin genetik testlerden geçirilerek, taşıyıcı bireylerin belirlenmesi, hastalığın oluşmasını önleyebilir" dedi.
Mehmet ÇİL / DATÇA (Muğla), (DHA)
FOTOĞRAF